"Израелските генерали ще изпълнят решенията на цивилното правителство", смята историкът

„Очаквахме страшно нападение от Иран, бяха ни съобщили, че нещо ще стане тази нощ. Към полунощ чухме, че около 170 дронове са тръгнали към Израел. След тях дойдоха други ракети – около 30. Накрая стана нещо, което не очаквахме - иранците са пратили още около 120 балистични ракети”. Това заяви историкът, български евреин и кандидат-президент на Израел на предишните избори Михаел Бар-Зоар в предаването „На фокус” в разказ за атаката от Иран през миналата нощ. 

Проф. Михаел Бар-Зоар: Роден съм в България, спомените ми са само хубави

„Да ни пратят 330 ракети и дронове и нищо да не засегнат по пътя, това е слабо”, каза политикът относно нападението от Иран. Той съветва този удар да остане без реакция. „Бием се в Газа, с „Хизбула”, които ни нападнаха същия ден в Ливан. Не ми се струва много умно да отворим трети фронт с Иран”, каза историкът. Той отчита, че евентуалното нападение на Иран би отворило нова война.

Служебният министър на отбраната за атаката на Иран: Няма заплаха за България

По думите му снощи се е получила една нова коалиция. В нея са американци, англичани, французи, от Саудитска арабия, Йордания. „Всички те се бориха срещу Иран. Тази коалиция не иска да влезе във война. И ние не искаме война. Въпросът е дали ще изкараме една ограничена операция като реакция на нападението от една суверенна страна към друга суверенна страна”, каза Бар-Зоар.

Той обясни, че израелските генерали ще изпълнят решенията на цивилното правителство. „Сега целият свят ни гледа. Ако ние не направим нищо, това ще бъде знак на слабост. Въпросът, който се дискутира сега, е дали да послушаме съвета на американците, допълни Михаел Бар-Зоар, чиято книга за спасението на българските евреи издигна имиджа на България в света.

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел (ОБЗОР)

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase