Вижте историята, разказана от Voice of America

Със сигурност сте виждали малката джаджа, която прилича на мтрикрако столче и предотвратява залепването на разтопената моцарела по картонения капак на кутията с пица. Тя е изобретена преди повече 50 години от аржентинеца Клаудио Даниел Троглия, разказва Voice of America (VOA).

"През 1974 г. изобретих CEPI, което означава разделител за пица. Аз съм родом от Буенос Айрес и със семейството ми споделяме дълбока любов към пицата. Но при всяка поръчка имаше проблем. В онези години кутиите не се правеха от велпапе, а от много тънък картон", разказва Клаудио.

В пицарията от „Яж, моли се и обичай”: По-евтина ли е храната там, отколкото в центъра на София (ВИДЕО)

За да не залепва моцарелата към картона, заведенията започнали да поставят по 10-15 клечки за зъби върху пицата. Но докато се приберете вкъщи, клечките се обръщали и половината пица задължително се оказвала върху капака на кутията. Идеята за разделителя хрумнала на аржентинеца точно в един такъв момент. 

Клаудио Троглия бързо получава международен патент за изобретението си и то моментално се превръща в хит. Но никой не уважил неговата интелектуална собственост и започнало масово производство.

„Яж, моли се и обичай”: Да пътуваш с Джулия Робъртс (ГАЛЕРИЯ)

По това време мъжът нямал нужните средства, за да заведе дела в Аржентина и други части на света. Разочарован, той оставя патентът да изтече, без да получи от него заслужените печалби.

Изобретението на Клаудио стига и до САЩ, където по-късно нюйоркчанка патентова на нейно име разделителя за пица. През 1985 г. Кармела Витале представя изобретение с идентичен дизайн.

"Майката на френската кухня": Йожени Бразие - първата жена, получила шест звезди "Мишлен" (СНИМКИ)

Днес аржентинецът притежава собствен ресторант, в който естествено предлага пица. За него остава утехата, че скромното му изобретение е обиколило света. Той отдавна е преглътнал факта, че не е забогатял, разказва още Voice of America (VOA).

"Единственото, което ми остана, е славата", казва с горчива усмивка Клаудио Даниел Троглия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, dariknews.bg