Жените представляват 40% от всички кандидати за евродепутати

БСП определи кандидатските листи за парламентарните и европейски избори. Това се случва на фона на множащи се политически формации в лявото пространство. На 1-ви май социалистите поканиха повече от 20 партии и над 20 граждански сдружения на дискусия. 

За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин. Следван е от Румен Гечев, Цветелина Пенкова, Вяра Емилова, Филип Попов, Александър Симов и Гергана Алексова. Жените в цялата листа представляват 40% от всички кандидати за евродепутати.

Лидерът на партията Корнелия Нинова за пореден път ще е първа на две места - в 25-и избирателен район в София и в Благоевград. Две листи ще оглави и заместник председателя на парламентарната група Георги Свиленски - Плевен и София. Драгомир Стойнев пък ще води листата в Стара Загора.

Преди началото на пленума на Националния съвет се чуха призиви за спешно обединение в ляво. Това обаче изглежда почти невъзможно, след като основните конкуренти на БСП в лицето на "Левицата" и обединението между Мая Манолова и Ваня Григорова избраха да участват самостоятелно в изборната надпревара. На този фон словесната битка между Корнелия Нинова и Ваня Григорова беляза пореден рунд. Григорова обвини Нинова в саботаж и отговори на критиките, че е патерица на ГЕРБ.

Часове след като оглави листата за европарламента, Кристиан Вигенин коментира роенето в ляво, като каза, че трансферът на Елена Йончева в ДПС не е заплаха за БСП.

Едва ли има някой, който преди пет години е гласувал за Йончева, и сега да не съжалява за това, което е направил. Пет години по-късно тя седна на коляното на Пеевски", смята той.
Вигенин не подмина и темата за Ваня Григорова. "Другите поне извървяха доста по-дълъг път, тя в рамките на няколко месеца мина като метеор през няколко избора, през коалиции ще видим къде ще завърши, може и тя да е на коляното на Пеевски", предположи той.

Ваня Григорова: На национално ниво може да се зададе по-мащабна политика

Още преди да станат ясни имената е листите обаче част от социалистите призоваха за спешно обединение в ляво. Петър Мутафчиев например смята, че Левицата трябва да направи всичко възможно да се яви обединена на тези два избора. "Не може да се явим с пет листи. Още утре това ръководство трябва да направи всичко възможно, за да събере всички тези формации, които заявиха, че ще се явят на изборите, да ги обедини около идеите на социализма, и ги призовавам - бъдете малки и хрисими. Победите, които демонстрирате като София, не са победи, те са падения", посочи той.

Вместо това обаче раздорът в ляво става все по осезаем. Ден след като БСП обвини Ваня Григорова в заговор с ГЕРБ, тя отвърна на удара с удар лично към Нинова. "В предишните избори тя се опита да счупи коалицията. Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници. Изхабени от политическа употреба бастуни, им се привиждат патерици. Това е накратко начинът, по който бих могла да коментирам всичките тези изявления на БСП и конкретно на г-жа Нинова", заяви тя.

Критика към БСП дойде и от Мая Манолова. "Цветист е образът, който създадоха Нинова и Свиленски. Но тук резонният въпрос, който възниква, е дали пък ГЕРБ, окуцявайки, не се е нуждаел от беззъбата и опитомена опозиция за бастун. Не искам да горя мостове към "Левицата", нито към БСП, защото единствената възможност да бъде победена "сглобката", е едно широко обединение", смята тя.

НС на БСП избра и водачите на листите с кандидати за народни представители за 50-ия парламент, както следва:

1. Благоевград – Корнелия Нинова;

2. Бургас – Петър Кънев;

3. Варна – Борислав Гуцанов;

4. Велико Търново – Атанас Зафиров;

5. Видин – Румен Гечев;

6. Враца – Генади Събков;

7. Габрово – Иван Ченчев;

8. Добрич – Мая Димитрова;

10. Кюстендил – Николай Каварджиклиев;

11. Ловеч – Ирена Анастасова;

12. Монтана - Велизар Енчев;

13. Пазарджик – Драгомир Стойнев;

14. Перник – Борис Цветков;

15. Плевен – Георги Свиленски;

16. Пловдив – Иван Петков;

17. Пловдив област – Веска Ненчева;

18. Разград – Симеон Славчев;

19. Русе – Иван Иванов;

20. Силистра – Иво Атанасов;

21. Сливен – Деян Дечев;

22. Смолян – Емил Хумчев;

23. София – Христо Проданов;

24. София – Георги Свиленски;

25. София – Корнелия Нинова;

26. София област – Иван Ченчев;

27. Стара Загора – Драгомир Стойнев;

28. Търговище – Йорданка Георгиева;

29. Хасково – Атанас Зафиров;

30. Шумен – Борислав Гуцанов;

31. Ямбол – Кристиан Вигенин.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase