Филмът проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия

По родните киноекрани вече можете да гледате филма „Аз, капитан”. Продукцията, която получи „Сребърен лъв” във Венеция и беше номинирана за "Оскар" в категорията за най-добър международен филм е режисирана от италианския режисьор Матео Гароне.

„Аз, капитанът“ се разпространява от „Бета Филм” и проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Дългият път от Африка до Европа е изпълнен с опасности, преминава през Сахара, достига до Либия – изходът за много бежанци по пътя към Европа.

„Този филм е роден от желанието ми да променя гледната точка. На Запад сме свикнали да виждаме изображения на тези лодки, които пристигат от далеч и понякога хората са спасени, понякога не. През годините свикнахме с мисълта, че това са само числа, статистики и забравихме, че зад тези числа има хора, семейства, мечти, души”, посочва режисьорът Матео Гароне.

„Минали животи”: История за любовта от детството (ВИДЕО)

В главните роли влизат Сейду Сар и Мустафа Фол. „Докато гледах филма не можах да повярвам, че това съм аз. Имах чувството, че е някой друг, плаках много, толкова много. Бях наистина развълнуван, когато се видях на екрана. Наистина беше нещо невиждано. Но съм доволен и много горд", казва Сейду Сар.

За да постигне автентичност на изпълнението, Матео Гароне запознава актьорите със сценария едва в началото на всеки снимачен ден. Благодарение на този подход и безспорния си талант, младият непрофесионален актьор Сейду Сар спечели наградата „Марчело Мастрояни“.

„Актьорите никога не четяха сценария предварително. Обикновено снимам филмите си последователно. Всеки ден отивахме на снимачната площадка и едва тогава им казвахме на техния език – уолоф, какво следва. Защото уолоф е устен език. Написах сценария на италиански, след това беше преведен на френски, а на снимачната площадка имахме преводач. Той им разказваше историята, която трябва да пресъздадат, а те слушаха и след това го изиграваха. Така, че тези герои наистина са преживели пътуването, без изобщо да знаят какво ще се случи на следващия ден. И вярвам, че това също им помогна в изобразяването на героите. Те никога не са били в Европа, а винаги са имали желанието да стигнат до там. Сейду е съвременен герой. Веднъж мой приятел, който работи за „Лекари без граници”, ми каза, че когато мигрантите пристигнат, трябва да сме на кея, за да ги аплодираме, вместо да се опитваме да ги осъждаме. Тази реплика ми остана в съзнанието и мисля, че е вярно, защото те наистина се изправят лице в лице с героични предизвикателства", казва още Гароне.

„Фюриоза: Сага за Лудия Макс” с премиера на фестивала в Кан (ВИДЕО)

Според данни на ООН за изминалата година над 115 000 мигранти са достигнали Италия с лодки. 2 066 души са загинали в морето по време на преминаването, докато неизвестен брой са загинали в пустинята или в ръцете на либийската полиция, преди дори да стигнат до лодките.

„Ако умреш, тогава това е краят, но ако не умреш, след това можеш да кажеш, че си опитал. Например прекосяването на морето не е най-добрият вариант, наистина, но може да се наложи да поемеш този риск, за да постигнеш мечтите си и да имаш по-добър живот. След като нямаш шанс да пътуваш законно, това не е най-доброто решение, но в този живот трябва да поемаме рискове”, подчерта Мустафа Фол.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase