Виктор Лилов предизвика възхищението на научните среди

Наш отличник е първият българин със злато от двете най-престижни международни олимпиади по химия в света. Виктор Лилов, който е на 17 години, превзе международната Менделеева олимпиада в Китай и предизвика възхищението на научните среди.

„Подготвяхме се в олимпийската лаборатория във Факултета по химия и фармация, където наблягахме на експериментални методи и подготовки за експерименталния кръг на Менделеевата олимпиада”, обяснява Виктор.

ИСТОРИЧЕСКО: Български ученици - с открития в областта на изкуствения интелект

По време на Олимпиадата в Китай се събират отбори от цял свят. „Тази година се явиха Китай и Виетнам с отбори от по 14 и 10 души, които също се оказаха изключително силна конкуренция. "Китайците се представиха изключително добре”, добавя младият учен.

Виктор Лилов печели втория златен медал за България, но не е единствен в успехите за страната ни. Павел Николов също е златен медалист по химия. Съветва хората да не се плашат от науката. „Щом аз, който съм по мързелив, съм успял да постигна такива успехи по химия, значи не е страшно”, шегува се той.

Българските младежи харесват себе си и са удовлетворени от живота си

Ако формулите в химията са ясни, то точна формула за доброто приятелство няма. Все пак Павел и Виктор са успели да открият и нея. Към успеха на двамата принос имат и техните учители Христо Чанев и Даниела Цекова. 

В плановете на двамата приятели за бъдещето стои на първо място науката. Надеждите им са, че ще провокират и други млади химици, които да тръгнат по техния път.

Стажант-репортер: Катерина Грънчарова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase