Търговците отчитат до 70% бум на кражбите в магазините

Търговци отчитат бум на кражбите. Казват, че ръстът е със 70%. Загубите им можело да стигнат до 100-200 хил. лева годишно. Кражбите в търговската мрежа се осъществяват от организирани групи, а продуктите след това биват продавани онлайн.

Бум на кражбите от магазини, молове и вериги

„Бумът на кражбите, се дължи от липсата на мерки, взети от страна на органите на реда.  Този бум започна още през 2022 г. след пандемията, когато хората отново започнаха да пазаруват в моловете, особено по празниците, когато има голямо струпване на хора”, каза зам.-председателят на Българската ритейл асоциация Венка Райчева. По нейни думи основна мишена за крадците са магазините за дрехи, парфюми, скъпи стоки, както и тези за хранителни стоки – като там се крадат големи количества от стоката.

Търговци отчитат бум на кражбите и загуби за стотици хиляди

„При хващане на извършителите в обекта – те трябва да бъдат осъдени. Има безнаказаност, която окуражава крадците да стават все по-нагли. Ако не се вземат мерки, през 2024 г.отново ще се отчете ръст на кражбите и злоупотребите. Откраднатите неща биват продавани онлайн, това е превърнато в бизнес”, допълни Райчева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase