Тежкото наказание се дължи на нарушения на националната сигурност

Известният ирански кинорежисьор и победител на „Берлинале“ Мохамад Расулоф е осъден на удари с камшик, затвор и глоби. Това съобщи негов адвокат, цитиран от ДПА и АФП.

Юристът Бабак Пакня написа в сряда в социалната медийна платформа X, че съд в Техеран е осъдил 52-годишния мъж на осем години затвор, пет от които трябва да бъдат излежани. Режисьорът трябва да бъде наказан и с удари с камшик.

"В клетката": Историята на Фариба от Иран, която се бори за правата на жените

Според защитника съдебната власт е заявила, че тежкото наказание се дължи на нарушения на националната сигурност. На Расулоф също така е наредено да плати глоба. Споменава се и конфискация на имущество. Първоначално нямаше потвърждение на съдебното решение от иранската съдебна система. Някои ирански медии критикуваха публикацията на адвоката.

Преди малко повече от година на Расулоф беше забранено да пътува в чужбина. Режисьорът беше освободен от известния техерански затвор „Евин“ едва през февруари 2023 г. след около седем месеца престой. Преди да попадне в затвора, той критикува срутването на търговски център в югозападния ирански град Абадан, при което загинаха много хора. Расулоф, който спечели „Златна мечка“ на „Берлинале” през 2020 г. за филма си „Няма зло“ за смъртното наказание в Иран, е смятан за критичен към режима в страната. Въпреки че му е забранено да снима филми, той продължава да твори кино. Филмът му „Семето на дивата смокиня" е в официалната конкурсна програма на 77-ия кинофестивал в Кан, който започва на 14 май.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христо Кьосев, БТА