Последният му проект е 200-метров шедьовър в Панама

Венецуелски художник превръща пластмасовите отпадъци в изкуство. Последният му проект е 200-метров шедьовър, разположен в малък град в Панама. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Вероника Вилафане в своя репортаж от Чирики, Панама.

В началото на 2024 година Оскар Оливарес завършва едно от своите цветни творения. Произведението на изкуството е направено изцяло от капачки от бутилки, събрани с помощта на стотици доброволци. Това е вторият по големина екологичен стенопис на Оливарес в Латинска Америка. Най-големият е направен в родната му Венецуела, с повече от 400 хил. капачки от бутилки.

Капачка по капачка Оливарес създава изкуство и едновременно с това насочва вниманието към важен екологичен проблем. Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови отпадъци, които Панама генерира всяка година. Едва около 5% от тях се рециклират. Природозащитниците оценяват работата на Оскар, но казват, че тя може само да повиши осведомеността за проблема, но не и да го реши. 

Много природозащитници казват, че най-доброто решение е да се спре производството на пластмаса. Това едва ли ще се случи скоро, пише Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)/vesti.bg