Темата коментират Цветелина Пенева и Даниел Стефанов

Как върви организацията на изборите дни преди провеждането им на 9 юни? Темата в "Твоят ден" по NOVA NEWS коментираха Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК и изборният експерт Даниел Стефанов.

Вървим добре с графика и приемаме решения в срок, каза Панева. Тя посочи, че шпулите са поръчани и отговорят на изискванията, което означава, че няма да има бели бюлетини. Експертът каза, че има напредък по въпроса с параваните на изборните секции, за които от ЦИК досега твърдят, че не са техен ангажимент. Тя допълни, че от Комисията са уточнили какви трябва да бъдат минималните им размери, но не и максималните. Панева изрази надежда, че сроковете за получаване и изпращане на машините вероятно ще бъде спазен.

Вътрешният министър: Тече акция "купен вот" в Пернишко и Добричко

Стефанов каза, че процесът по удостоверяване на машините е започнал рано и смята, че ще приключи навреме. Той посочи, че хартиените бюлетини са направени достатъчно различими, за да няма грешки. Изборният експерт допълни, че честа грешка при гласуване с хартия е попълване само на преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. „За да се избегне това, трябва в бюлетината да е описано какви са стъпките и да има текст, който да предупреди, че ако не се попълни политическата партия, това ще направи бюлетината невалидна“, обясни той.

ЦИК: До 25 май може да подадете заявление за гласуване с подвижна урна

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase