Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса

Този месец май е бил вторият най-студен за последните 20 години, сочи справка на Национален институт по метеорология и хидрология. Средните месечни температуриса били между 12 и 18 градуса и имат отклонение от месечната норма между минус 2.5 и 0 градуса .

Най-високата измерена температура е 31,6 градуса на 22 май в Първомай. Най-ниската минимална температура в станция в населено място e 1 градус  на 14 май в Малко Търново, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 9,7 градуса на връх Мусала на 11 май. В София най-високата измерена температура е 25,2 градуса на 7 май, а най-ниската – 4,4 градуса на 12 май.

Великден – по-студен от Коледа на места

В по-голямата част от страната месечните суми на валежите са между 50 и 150% от климатичната норма. Суми под 50% има само на отделни места в Източна България (Елхово, 43%), а над 150% – в Западна и Централна България (Ивайловград, 223%). Това е най-дъждовният месец май от 2017 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 75 мм от дъжд и град в с. Остров, обл. Враца, на 9 май.

Април счупи световните топлинни рекорди

През много дни от месеца са регистрирани градушки в различни части на страната. Най-голям брой станции с регистриран валеж от град има на 9, 23 и 30 май (процес, реализиран за 24-часовия период от 8.30 ч. на предния ден до 8.30 ч. на посочената дата).

През повечето дни от първото десетдневие на месец май баричното поле над страната е било циклонално. Около 3–4 и 8–9 май са преминали студени атмосферни фронтове и на много места е имало валежи и гръмотевични бури, като в някои от тях явленията са били интензивни, а валежите – значителни по количество. Относително стабилизиране на атмосферата настъпва в средата на периода, когато временно над страната се изгражда баричен гребен.  

На какво се дължат природните катаклизми и температурните рекорди

На 8 май падналите валежи от дъжд и град – 38 мм (л/кв.м) за по-малко от 3 часа, са наводнили улиците в централната част на Плевен, временно е спрян тролейбусният транспорт. Същият ден и през нощта срещу 9 май в резултат на значителни количества валежи от дъжд река Делейнска е излязла от коритото си и е наводнила с. Делейна, обл. Видин.  Придошлите води са залели част от къщите в селото. Временно е прекъснато електрозахранването. 24-часовото количество валеж във Видин е 46,4 мм (л/кв.м), в Ново село – 53,2 мм (л/кв.м).

В началото на второто десетдневие времето е било слънчево. Дневните температури се повишават, но сутрешните са ниски. През повечето от останалите дни от периода на много места в страната са регистрирани валежи с гръмотевици. Най-високите максимални температури са били между 25 и 30 градуса.

Този октомври е бил най-горещият в световната история

В началото на третото десетдневие настъпва относително стабилизиране на атмосферата и повишение на температурите. На 22 май под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт въздушната маса се лабилизира, развива се мощна купесто-дъждовна облачност, падат краткотрайни интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. В този ден мощна гръмотевична буря, придружена от силен вятър, дъжд и град, наводни източните квартали в София. Падналият за 50 минути дъжд е 49.2 мм (л/кв.м), а за денонощието – 58 мм (л/кв.м). 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: НИМХ