Те настояват за достъп до планинските пасища

Мащабен протест блокира Подбалканския път София - Бургас в района на Калофер. Той е организиран от животновъди, които разпънаха палатки и планират да спрат движението за час.

Причината за недоволството им е, че през последните 25 години непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана. Ако те влязат в сила, от догодина на над 1500 метра надморска височина няма да се допуска паша на домашни животни. В същото време тя е забранена на под 1500 метра, където е гора. Животновъдите настояват и за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове.

Недоволство срещу пренасочването на тежкотоварния трафик през "Петрохан"

Проблемът с ограничената паша в националните паркове засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово и Павел баня. „Ние не искаме нещо необичайно, нещо ненормално - искаме да си запазим поминъка си”, каза животновъдът Тодор Диклиев. 

„Опитвали сме да говорим много пъти с всички институции, но шепа еколози решават съдбите на хората и дали ще има паша в България”, допълни животновъдът Димо Рашков. „Вече има фалити на животновъди”, потвърди той.

Гледайте повече по темата във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase