Повод за това стана сигнал на бившия премиер Николай Денков

18 сигнала са били подадени срещу главния прокурор или негови заместници за малко повече от година. Това става ясно от отчета, който ад хок обвинителят Даниела Талева е предоставила на Прокурорската колегия. От него става ясно още, че само по един от сигналите е започнало разследване.

От отчета на Талева не става ясно колко са сигналите срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и колко срещу неговите заместници. Известно е само, че от общо 18 само по един е започнало разследване. Впоследствие обаче то е прекратено. Публична информация за това имаше във връзка с разследване на имотни сделки на сина на Сарафов.

Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР

На 11 август трябва да стане ясно дали изпълняващият функциите главен прокурор ще бъде разследван за оказван натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Повод за разследването стана сигнал на тогавашния премиер Николай Денков. Той твърдеше, че Сарафов е принуждавал Коцев да подаде оставка малко след избухването на скандала в Агенция „Митници”. С днешна дата Коцев е обвиняем по аферата, като му е наложена и гаранция от 20 000 лв.

В края на този месец трябва да приключи и разследването по една от преписките срещу обвинител номер едно. В отчета на ад хок прокурора не се споменава коя, но най-вероятно се касае за аферата „Осемте джуджета”. В случая Сарафов беше сниман в ресторанта на среща с бившия следовател Петър Петров - Еврото. Сарафов твърди, че е бил извикан от предшественика си на поста Иван Гешев, а снимката е направена нарочно.

В отчета на ад хок прокурора няма конкретика, а само информация докъде е стигнала работата по част от общо 18-те сигнала. Ясно е по 4 има отказ от разследване, други шест са препратени към други институции, тъй като са в тяхна компетентност, а един е прекратен поради липса на данни за извършено престъпление.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.