По думите му Радев има потенциал да обедини левите, но има и хора вдясно и в центъра, които биха гласували за него

Маркетмейкърът е Бойко Борисов, от него зависи каква степен на компромис би приел, за да се разбере с ДПС. Той не е в лесно положение, трябва да каже дали има сили да направи компромис или е твърде голям. Това заяви за "На фокус" бившият народен представител и евродепутат от БСП Петър Курумбашев.

Курумбашев: Нинова ми предложи 9-о място в листата, отказах

По думите му Радев има потенциал да обедини левите, но има и хора вдясно и в центъра, които биха гласували за него. "Не бих се опитвал да пророкувам поведението на Слави и ИТН. По-желаният вариант е съставяне на мнозинство, отколкото да има служебен кабинет. Редовно правителство е котва, иначе ще продължи хлъзгането надолу. Затова и има мижав интерес в избирателите. Постепенно те бяха отказани от гласуване. Много важно е дали ще се намери лицеприятна форма на управление за хората. "Величие" и "Меч" са червена лампа, че хората могат да изберат много различни алтернативи", смята той.

Според него от БСП са излъчени противоречиви послания. "Там казаха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС, но пък биха застанали зад експертно, сякаш то няма да е пак тяхно. Разумно е БСП да отидат на разговори, а дали ще им хареса опаковката, ще се изчисти в следващите седмици. Съжалявам за случващото се в лявото пространство, изчезна един системен политически играч в лицето на БСП. В продължение на 25 години излъчваше единия от основните кандидати за президент. Нинова систематично разгради ДНК-то на партията. В БСП е имало съгласие кога един лидер трябва да си отиде, но е трудно когато се избира нов. Нужен е нов председател, който да умее да обедини партията, но и левите като цяло", коментира Курумбашев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase