Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава

Със свой указ държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. „В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи. Затова свиках парламентът възможно най-рано. От решението на парламента зависят всички останали решения”, заяви президента.

Какви са възможните коалиционни мнозинства в НС и ще излезем ли от политическата криза?

Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации при президента. Това води и до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. ГЕРБ-СДС, която ще получи мандата, още днес ще изпрати покани за разговори с останалите формации в новия парламент, за да се види какви са нагласите за събиране на подкрепа.

Диалог между парламентарните сили - на това се надяват от „Дондуков” 2 през следващите седмици. „Считам, че диалогът в България трябва да започне. Много се надявам емоцията от изборите да е минала и да се види кое е най-доброто управление за страната. Губим много и нито един проект не може да се придвижва напред без кабинет”, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

„България има нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи да реализира приоритетните национални политики. За момента нямам предложение, не съм разговарял с никой. Ако евентуално получа такова предложение, аз и моят екип ще продължим това, което сме започнали, а това са доста неща”, посочи Калин Стоянов. 

Президентът е на официално посещение в Черна гора

По-късно през деня, на пресконференция с президента на Черна гора Яков Милатович, Румен Радев каза още, че „най-важното в една парламентарна република е парламентът да работи“. Той допълни, че това е причината да свика Народното събрание възможно най-рано.

„Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на европейската интерграция на Западните Балкани. Но вярвам, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани. Това ще означава, че той не трябва да бъде ускоряван и подвластен само на базата на геостратегически обстоятелства, а да се движи на принципа на собствените заслуги, а именно да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, спазването на човешките права и върховенство на правото“, каза още президентът Радев.

Снимка: БТА

Той подчерта, че България ще съди за напредъка на всяка страна по пътя на евроинтеграцията, в зависимост от спазването на Копенхагенските критерии, правата на различните етнически общности и състоянието на българското национално малцинство във всяка държава. Радев допълни, че става дума за „възможността на това малцинство да отстоява своята национална идентичност, да може свободно да изразява своята култура, език и традиции, и да има съответните условия за икономическо и социално развитие за региона, в който живее“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase