Той е най-възрастен сред новоизбраните депутати

Изборът на председател на 50-я парламент е своеобразен тест за това дали после ще се съберат необходимите гласове в подкрепа на ново правителство. Като най-възрастен, сред новоизбраните депутати, лекарят Силви Кирилов от ИТН ще открие първото заседание. На същото, освен да се закълнат, народните избраници ще трябва да посочат и редовен председател. В последните години, обаче, това се оказва трудна задача.

За първи път председател на парламента няма да е избран в историческата сграда в центъра на София. От миналата есен Народното събрание заседава в бившия партиен дом. 

73-годишният д-р Кирилов не успя да разкаже какво планира да каже на народните представители и каква ще бъде неговата реч, поради работни ангажименти с пациенти. 

Президентът обяви кога свиква първото заседание на НС

Д-р Кирилов не за първи път ще седне на банката да председателства първо заседание на парламент. Вече има опит от 47-ото НС през 2021 г. Тогава той предупреди, че хората нямат вяра на институциите, но заложи на младите в политиката. „Много съм радостен и щастлив да видя толкова много млади хора в състава на 47-ото Народно събрание”, каза той на 3 декември 2021 г.

Предшественичката му Мика Зайкова помним като вероятно най-колоритния председателстващ.

Като най-дълго председателстващ първо заседание в историята ще остане Вежди Рашидов. Първият работен ден на 48-мия парламент продължи цели три дни. „Вие хубаво се усмихвате, защото си седите, ама питате ли ме мен. Все по-смешно ще става, не се притеснявайте”, посочи Рашидов на 19 октомври 2022 г.

Народните избраници така и не успяха да изберат председател. В крайна сметка скулпторът беше избран за постоянно на поста, като компромис.

ДСБ: Ще сме опозиция срещу всеки опит за връщане назад към модела на Борисовата държава

В следващото 49-то НС, пък за първи България се оказа с ротационен председател, след джентълменско споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ. След Росен Желязков председател трябваше да стане представител на ПП-ДБ. „Работещата формула за председател, която ние предложихме, е първите две партии да се ротират", посочи Асен Василев на 12 април 2023 г. 

"Този наш ангажимент е израз на добронамерен тон", отвърна Десислава Атанасова на 12 април 2023 г. 

"Коалиция на джентълмени с по една ръка", определи Корнелия Нинова на 12 април 2023 г. 

До ротация така и не се стигна. България отиде на поредните предсрочни избори и избра новите 240 депутати, които да влязат в 50-ото НС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase