Фестивалът се провежда в София

В София се проведе събитието „Ало, Космос!”, организирано от Атлантическия клуб под патронажа на Министерството на образованието и науката. Министър Галин Цоков откри форума, на който има над 1000 деца от цяла България в зала „Джон Атанасов” на „София тех парк”.

Соломон Паси: Сега сме във втори колумбов момент за обмен на знания между Земята и Космоса

Специален гост на фестивала беше астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия, който ще отговаря на въпроси от участниците. Програмата включва интерактивни преживявания, лекции и демонстрации, включително скок с парашут от специалните сили.

Целта на фестивала е да вдъхнови децата да мечтаят за Космоса и да развиват интерес към науката и технологиите. „Решихме тази година да обогатим фестивала и с един турнир по шах”, разказа по-рано в ефира на „Здравей, България” д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

На откриването на събитието присъстваха още посланика на САЩ Кенет Мертен, изпълнителният директор на Фондация "Америка за България" Десислава Тальокова и служебният министър на туризма Евтим Милошев.

„Вече 34 години България и САЩ са съюзници в неедно начинание. Атлантическият клуб беше продължението в това съюзничество. През 2021 г. се обединихме с посолството на САЩ и Space system cluster върху формулировката и реализацията на мечтата и амбицията трети български астронавт да литне в Космоса, заедно с Щатите, НАСА и AXIOM Space”, каза Паси.

„За мен е чест да открия това събитие, което ни кара да мечтаем заедно за необятността на Космоса и градивната сила на науката. Една нация е толкова голяма, колкото са големи мечтите ѝ. Благодаря, че ни карате да мечтаем не само за Космоса, но и за нова българска космическа програма, а също така и да променим нашето образование, за да могат децата да се чувстват вдъхновени и мотивирани”, посочи министърът на образованието Галин Цоков.

Посланик Мертен изрази своята радост от участието на Майкъл Лопес – Алегрия на форума. „Миналата година България подписа споразумението „Артемида”, чрез което се насочва сътрудничеството в областта на изследванията за използването на космическото пространство. Това сътрудничеството е от изключително значение. Работейки заедно можем да разкрием нови възможности, да стимулираме икономическия растеж и да преобразим местните общности в двете ни държави. Съвместните ни усилия в частния сектор могат да доведат до революционен напредък в космическите технологии, от които да се възползват не само нашите две страни, но и световната общност”, каза посланикът на САЩ.

Десислава Тальокова поздрави учениците, които се включват в събитието. Тя подчерта, че фондацията „вече 16 години дава размах на смели идеи, на предприемчиви граждански организации и визионери”. Тальокова посочи, че подкрепят „Ало, Космос”, защото предизвиква хората да мечтаят и да си поставят високи цели.

Поздрав към присъстващите отправиха и служебният министър на туризма Евтим Милошев и рекордьорът на „Гинес” Стефан Иванов.

Очакваният акцент на откриването на форума беше и Майкъл Лопес- Алегрия, който сподели, че е истинско удоволствие за него да присъства на това събитие. Той каза, че много пъти е виждал България от Космоса, но за пръв път гостува в страната. „Надявам се да намерим следващият български астронавт сред публиката тук, днес”, завърши той.

„Всички посетители имаха възможност да се срещнат с водещи световноизвестни специалисти, както чуждестранни, така и български. Такъв учен е проф. Андрю Колдс от University Collage –London, който е участвал в множество мисии към различни тела в близкия и далечния Космос.  Той е ръководител на екип, който ръководи върху една от камерите на марсохода „Розалин Франклин”, който през 2030 г. ще стъпи на Марс”, обясни зам.-деканът на Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски” доц. Владимир Божинов.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Репортер: Габриела Георгиева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase