Урсула фон дер Лайен ще председателства Европейската комисия за втори мандат

Лидерите в ЕС постигнаха споразумение за основните позиции в европейските институции.

Те избраха германката Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. На срещата в Брюксел също така беше избран Антониу Коща от Португалия и Кая Калас от Естония съответно за най-високопоставените позиции в Европейския съвет и външнополитическата служба.

Брюксел избира лидери на европейските институции за следващите 5 години

Сега Фон дер Лайен е изправена пред гласуване в Европейския парламент, което дори нейните собствени партийни съюзници признават, че ще бъде голямо предизвикателство. Вотът може да се проведе на 18 юли.

Главчев ще иска Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония

„Това е консенсусът на 27-те държави, макар и да не е напълно единодушно решение, то е постигнато с подкрепата на огромно мнозинство. Защото три партии от Европарламента, партийните семейства на консерваторите, социалдемократите и либералите, подкрепиха кандидатурата на Фон дер Лайен. Можем да приемем, че сме взели добро решение и  по този начин да продължим да развиваме бързо нашия Европейски съюз”, коментира канцлерът на Германия Олаф Шолц.

„Смятам, че предложението на ЕНП, ПЕС и либералите от  „Обнови Европа“, е грешка и по същество, и по отношение на метода. Не беше дори споменато в дискусията за това какъв трябва да бъде мандатът на тези, които заемат тези постове, и това става след избори, на които европейските граждани ясно поискаха нова и различна линия за Европейския съюз”, заяви министър-председателят на Италия Джорджа Мелони.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase