В ползите на STEM класните стаи са убедени както учителите, така и учениците

Високотехнологични кабинети във всяко училище в България до лятото на 2026 г. Такава цел си поставят от образователното министерство. Към месец юни обаче сключените договори са едва 400.

В ползите от STEM кабинетите са убедени и учители, и ученици. „Нашите ученици имат доста голям прогрес в обучението си, следствие на изградените STEM кабинети”, казва учителят от 119 СУ Стоян Димитров.

Над 1 000 училища са подали концепции за изграждане на STEM кабинети

„Когато видиш нещо на практика е много по-лесно да се запомни, отколкото като го прочетеш”, смята ученикът Васил. По план трябва да се отпуснат над 500 млн. лева за тяхното финансиране. Само през март в готовност с концепции са били повече от 2000 училища. Но месеци по-късно - сключените договори са по-малко от 400.

Снимка: NOVA

 

„При нас с нетърпение очакваме да имаме скоро СТЕМ кабинети. Предвидили сме мястото, разработили сме си стратегията. Иначе към момента всъщност всичко е коригирано, готово и сме на фазата в очакване на подписване на договор”, казва директорът на 140 СУ Мая Зафирова.

Забавянето идва най-вече заради оценяването на подадените проекти.„Имаше необходимост няколко пъти да бъдат върнати за редакция, това също отнемаше, така, едно солидно време”, посочва още Зафирова.

Закъснялото финансиране също поставя под въпрос бъдещето на кабинетите. Причината е увеличението на цените. „Една закъсняла необходимост, която час по-скоро трябва да я има навсякъде, във всяко едно българско училище. Ако преди тук сме заложили ремонт на четири кабинета, сега със същите пари можем да направим не повече от два”, смята директорът на 119 СУ Диян Стаматов.

От просветното министерство заявяват, че забавянето ще бъде наваксано. „До лятото на 2026 г. ние ще сме отворили тези STEM центрове в българските училища”, категорична е зам.-министърът на образованието Наталия Митева.

Директорите на училища припомнят, че дори и да се изградят STEM центровете в срок има сериозен недостиг на преподаватели по математика и физика, които да работят в тях.

Стажант-репортер: Антоан Попов

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase