Гражданите ще могат да сигнализират денонощно за огнени стихии

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега.

Червен код за цялата страна, живакът скача до над 40 градуса

Сформираният от премиера Главчев оперативен щаб във връзка с пожарите също е мобилизиран, така че координацията между институциите в борбата с природната стихия да бъде още по-бърза. В качеството си на министър-председател уверявам народните представители и българските граждани, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на приоритет от тази към момента, заяви Главчев в Народното събрание. Премиерът беше категоричен, че ситуацията в страната, макар и извънредна, е овладяна. В гасенето на пожарите предстои да се включат два хеликоптера от Чехия, Румъния също има готовност да ни изпрати подкрепа.

Пожарът в Пловдивско се разраства, обявяват бедствено положение в Община Карлово

Премиерът специално благодари на екипите на пожарната и държавните горски стопанства, на военнослужещите, както и на доброволците за навременната немеса за локализиране и овладяване на пожарите. Главчев акцентна върху сериозното натоварване на огнеборците.  От началото на годината в горските територии са възникнали над 260 пожара на площ над 60 000 декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 000 декара.

„Апелирам към всички български граждани да проявят необходимата грижа, когато са в контакт с природата и да положат всички разумни действия, да съобразят поведението си в тези екстремно високи температури, за да опазим природното богатство на България, живота и здравето на българските граждани”, призова премиерът Димитър Главчев.

Вчера страната ни задейства механизма за гражданска защита на Европейския съюз, а в борбата с огъня се включиха хеликоптери от Чехия и Румъния. По въздух с гасенето помагат и наши военни хеликоптери.

Премиерът Димитър Главчев свика оперативен щаб заради тежката ситуация, а днес разказа пред депутатите какви са мерките, взети от властта. Той увери - няма жертви и опасност за населението. „След много усилия ситуацията е овладяна. Само за изминалото денонощие пожарната е реагирала на над 250 сигнала. Извършени са 38 спасителни дейности. Няма жертви, няма опасност за близките населени места.  Искам да успокоя гражданите, че екипите на пожарната, военнослужещите са на терен и продължават да осигуряват нашата сигурност”, коментира Главчев.

По данни на вътрешния министър звената на пожарите са реагирали на над 1700 сигнала само за периода 8-14 юли като над 1400 от тях са за пожари. Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че чакаме помощ от Чехия както с хеликоптери, така и с жива сила. Румъния също е в готовност да помага.

„Към момента приоритет са Ямбол и село Отец Паисиево, Пловдив. Приоритетно хеликоптерите се използват където има опасност за населените места. В Стара Загора пожарът е локализиран. Към момента имаме потвърждение, че в днешния ден ще пристигнат два хеликоптера от Чехия, с тях ще пристигнат и множество екипи, които са тръгнали с бусове. Имаме потвърждение и от Румъния, но и те имат тежки инциденти”, заяви Калин Стоянов.

А пред депутатите министъра на земеделието беше категоричен - пострадалите земеделци ще бъдат подпомогнати. „След установяване на щетите, Министерството на земеделието има готовност да активира прилагането на помощта за земеделските стопани. Стопаните не следва да имат притеснения за подпомагане ..след като има заповед за бедствено положение, достатъчно е да подадат декларация. Ще бъде създадена необходимата.организация”, каза Георги Тахов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase