Тази нощ почина 20-годишната Кристина, която пострада тежко при инцидента

Жертвите на пожара и взривовете край Елин Пелин вече са две. Тази нощ почина 20-годишната Кристина, която пострада тежко при инцидента. Баща ѝ - специалистът по пиротехника доцент Петър Шишков загуби битката за живота си в петък. За тъжната вест сподели в социалните мрежи и майката на момичето – Виолета Югова. Тя написа  „Тази нощ душата на Криси отиде при татко й. Благодаря на всички, които се опитаха да й помогнат - на лекарите, на кръводарителите, на целия персонал на болница “Пирогов” и на хората, които се молиха за нея. Почивайте в мир, скъпи мои!”

Военни ще извозят невзривената пиротехника от склада в Елин Пелин на безопасно място

Взривовете в Елин Пелин още отекват в съзнанието на хората, които са познавали Кристина и Петър.

„Първата ми мисъл беше „Не може да са те, не може да са те. На следващата сутрин започнах да им звъня. Никой не вдигна”, сподели Силвия Тодорова.

В центъра на взривовете обаче били точно те.

„Познавам го повече от 25 години, работил съм с него много пъти. Изключителна личност, светъл човек, спокоен, изпипваше всяко нещо в работата си”, коментира телевизионният водещ Иво Танев.

„До последно се надявах, че Криси ще оцелее, въпреки, че казваха, че 85% изгаряния са несъвместими с живота. Вярвах, че молитвите ни ще помогнат”, каза още Силвия.

Започва поетапното възстановяване на газоподаването в Елин Пелин

Перфекционизмът в професията доц. Шишков предавал и на студентите си в Минно-геоложкия университет.

„Той е човек, който беше изключително близо до студентите, ходеше и промотираше българската наука навсякъде по света. Гордеем се, че сме университет, в който връзката преподавател-студент е изключително близка”, коментира проф. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложки университет.
Непреодолимата загуба остава, наравно със спомените.

„Аз не обичам това клише, че няма незаменими хора, но той е незаменим. Прекрасен, изключителен човек, светла личност”, поясни Иво Танев.

„Искам хората да знаят, че Шишков е олицетворение на това, което трябва да е съвременният българин – ерудиран, мотивиран, мотивиращ, отдаващ знания на хората около него”, каза още Копрев.

72 часа след взривовете, в района все още има еднократни експлозии. Това пречи на полиция, военни и следователи да влязат на оглед. Бронирани машини, тип „пустинна котка” успяха да стигнат до базата на фирмата, но без да видят точното място на първоначалния взрив.

„Това е първият екип, който се сформира за разузнаване на района и евентуално наличие на вторични взривни устройства”, обясни комисар Кирил Желев, нач. отдел "Противодействие на бомбения тероризъм", СОБТ.

В бронираната машина може да се качи екип от двама до петима души. Колко точно ще бъдат те се решава в зависимост от сложността на ситуацията.
Екипът може да вземе термокамера или дрон. Така първите влезли на мястото на взрива търсят оцелели хора и правят оглед след експлозиите.

„Има противопожарна защита при евентуално запалване. Хората придобиват визуално информация и всичко се записва от тях”, поясни Желев.

Практиката показва, че сапьорите обикновено влизат 24 часа след последната експлозия. Няма ясно разписан срок кога да се случи това.

„Всичко зависи от мащаба на инцидента и неговата продължителност”, допълни комисарят.
Почти 3 денонощия единични взривове от склада за фойерверки не позволяват на следователи, военни и полиция да влязат за оглед.

„И снощи, и рано сутринта на няколко пъти пуснахме дрон, за да сме сигурни каква е ситуацията. Има дим и горене”, коментира  гл. комисар Александър Джартов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

Пътят между село Гара Елин Пелин и град Елин Пелин е отворен за движение. Камиони и цистерни вече стигнаха и до халето на търговска верига, чийто покрив се подпали от взривена фойерверка. Възстановено е електрозахранването в целия регион, поетапно започва да се възстановява и газоподаването в общината.

„Все пак има производства, които разчитат на газта. Мога да кажа, че ситуацията се нормализира”, твърди кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

А, хората от най-близките до складовете къщи казват, че в района често се чували гърмежи, по различен повод.

„Не само за Нова година. Има повод, няма повод, се стреля”, каза Цветанка Захова, жител на Гара Елин Пелин.

Почина момичето, пострадало при взривовете край Елин Пелин

Междувременно стана ясно, че военни ще извозят невзривените пиротехнически изделия от склада в Елин Пелин на безопасно място. Новината обяви от Велико Търново министърът на отбраната Атанас Запрянов.

48 часа след пожара в склада за фойерверки село Гара Елин Пелин също се възстановява от шока.

Ангел Якимов живее в една от първите къщи, посрещнали ударните вълни след взривовете. Домът му е със счупени прозорци.

„Нещо невиждано. Ще го помня, докато съм жив”, сподели мъжът.

Помни и съобщението за незабавна евакуация и как по най-бързия начин се качил в колата. Днес я ремонтира и е благодарен, защото с нея е намерил спасение в Нови хан.

Майката на починалото от взривовете в Елин Пелин момиче: Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ

Днес животът в селото изглежда постарому. Но част от хората се притесняват за качеството на въздуха.

„Сутринта миришеше много лошо”, каза жителят Мими Петрова.

В селото е разположена мобилна станция. От Министерство на екологията заявиха, че няма данни за превишаване на нормите за серен и азотен диоксид.

Николай Атанасов е от „Газо-енергийно дружество Елин Пелин”. От обяд досега е пуснал газоподаването на около 30 къщи.

Мъжът е от съседното село Петково. След пожара предложил дома си за подслон на евакуираните. С тъга разказва, че в района отдавна пророкували трагедията.

„Всеки казваше  този склад един ден ще се запали, един ден ще се запали. И това се случи”, разказа Атанасов.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК 

Всеки желаещ може да помогне за събиране на средства в помощ на семейството на Петър Шишков на следната банкова сметка: 

Централна Кооперативна Банка АД

IBAN: BG12CECB979010J6221200

Титуляр: Виолета Югова-Шишкова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.