От институцията определят като неоснователни доводите на кмета на Столичната община

Областната администрация на област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета на Столичната община Васил Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шест общински дружества. Това става ясно от позиция, изпратена до медиите.

От администрацията категорично се противопоставят и се разграничават от опитите на определени политически лица да употребяват независими държавни институции за политически цели и да я намесват в предизборни кампании, заявяват от институцията.

Бонев: Искаме оставката на областния управител на София

От областната управа определят като неоснователни доводите на кмета на Столичната община за връщане на решението на СОС за шестте общински дружества поради необосновано удължаване на срока, през който ще действат новоизбраните членове.

В позицията на областната администрация се посочва още, че така мотивиран актът за връщане на ново обсъждане влиза в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съгласно него Общинският съвет е органът, който приема решения за избиране на представителите на общината в органите на търговските дружества с общинско имущество.

По-рано кметът на София Васил Терзиев и общинските съветници от ПП-ДБ-СС поискаха оставката на областния управител на София-град Стефан Арсов заради смяната на ръководствата в общинските дружества.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС