То беше прегазено от трактор, докато заравнява пясъка

Военен самолет "Спартан" транспортира до столичната спешна болница "Пирогов" пострадалото дете на плаж в Созопол. То беше прегазено от трактор, докато машината заравнява пясъка. 9-годишното дете е с опасност на живота, с тежка черепно-мозъчна травма, с травма на гръдния кош и на белия дроб.

Преди да бъде транспортирано до София, детето е прегледано от експерти от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". На борда бяха началникът на детската анестезиология и началникът на детската хирургия в „Пирогов”. 9-годишното момче беше прието в Детската противошокова зала, а два часа по-късно беше преместено в реанимация, където лекарите продължават борбата за живота му. 

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е с опасност за живота

„Две дечица на възраст, доколкото знаем, на 9 и 10 г. тичат след машината. Застигат я и едното от тях се качва. 2-3 секунди се вози върху самото устройство. Губи равновесие и попада в самата машина, която представлява прикачен инвентар, хидравличен барабан, който се върти обратно на посоката на движението и събира отпадъците от плажа”, обясни концесионерът на плажа Кирил Спасов. Това са уловили и камерите на плажната ивица, записите от които са при разследващите. Шофьорът на багера спира и с подръчни средства успява да освободи детето, но то вече е със сериозни наранявания.

Пред реанимацията в Бургаската болница екип на NOVA разговаря с леля му. „Нараняванията са повечето в областта на главата и гръбначния стълб. Има и по краката и навсякъде”, обясни Христина Ставрева.

Трактор прегази дете на централния плаж в Созопол

Шофьорът е бил отведен в полицията. „Тестовете му за алкохол и наркотици са отрицателни. Този наш служител е на постоянен трудов договор. Дългогодишен наш работник е, доста опитен”, заяви управителят на плаж Созопол – Централен Михаил Ковачев.

Пострадалото дете е от Пловдив. На плажа било с братовчед си. И двамата са на 9 години. 

Спешната ситуация е била поета от военния самолет, а не от медицинския хеликоптер, защото състоянието на детето е критично и не позволява спиране за презареждане. Това обясниха от Здравното министерство за NOVA. Освен това, на борда на машината е трябвало да се качи и медицински екип, което в хеликоптера не е възможно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase