Затворен е пътят Харманли-Тополовград

Обявиха бедствено положение на територията на общините Харманли и Тополовград. Причината е голям пожар, в района на харманлийското село Черепово. Заради огъня са затворени няколко пътища в областта, сред които Харманли-Тополовград. Към момента няма опасност пламъците да достигнат до населените места. 

"Пожарът е тръгнал в близост до село Черепово. Горели са треви. Разраснал се е и е доста по-голям. Колегите от пожарната се стараят да го овладеят - засега няма опасност за населените места", посочва директорът ОД на МВР Хасково Иван Расоков.

Пожарът е пламнал в ранния следобед във вторник, 6 август. Заради високите температури и изключително силния вятър огънят е обхванал огромна площ, която преди 19 часа беше около 1000 декара. Пожарът продължава да се разраства.

Пожар над Водноелектрическата централа в Асеновград

Огънят е в Сакар планина. След Черепово на пътя на пожара са още няколко села. Към 19 часа пламъците се разгарят основно на два фронта. Единият е в посока село Изворово, другият е в посока Главан, което е в Старозагорска област. 

Според областния управител на Хасково Мехмед Атаман пламъците са обхванали сухи треви и храсти. „На място вече има осем екипа огнеборци, но се чакат още подкрепления. Вятър обаче възпрепятства овладяването на стихията”, допълни Атаман. Огнището, което се развива към пътен възел "Голямата звезда", засега е далеч от населени места и няма опасност за жителите.

Снимка: Община Тополовград

От Министерството на отбраната съобщиха, че екипаж от 24-а авиобаза в Крумово с вертолет Ми-17 помага за овладяване на пожара в село Черепово, област Хасково. „Пожарът е сложен за овладяване, при силен вятър горят сухи треви и храсти. Вертолетът излетя в 17.00 ч. от летище Крумово”, гласи информацията от военното ведомство. 

Към 21 часа по информация на БТА е спрян единият от двата фронта на пожара в землището на харманлийското село Черепово в Сакар планина. По думите на областния управител на Хасково Мехмед Атаман е ограничен ходът на огъня в посока село Главан в старозагорската община Гълъбово. Пожарникарите се борят с другия фронт към село Изворово.

Снимка: БГНЕС

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase