От областната дирекция на МВР заявиха, че няма опасност за населените места

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна членка на ЕС от началото на 2024 г. Това показват последните данни на Европейската информационна система за горски пожари. Според статистиката над 38 000 хектара българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за цялата 2023 г.

За последното денонощие, общо 214 пожара са загасени в страната, пострадали са двама души. Продължава работата и на българо-гръцката граница. Човешка небрежност най-вероятно е причината за големия пожар в Сакар, който обхваща територия от над 12 000 декара. Бедственото положение в общините Харманли и Тополовград остава. В сряда вечер пожарът беше локализиран. На място остават четири екипа на огнеборците.

Десет екипа на пожарната и хеликоптер гасиха в сряда огъня край Харманли. Пламъците горят в близост до село Черепово. Пожарът не се разраства на територията, на която гори. Изгоряла е една вила и пчелни кошери, но няма опасност за близките села в района.

Огънят пламва вчера следобед от пътя Харманли - Тополовград. Вероятно от поредния изхвърлен през прозореца фас. За няколко часа пламъците поглъщат километри и стигат и до някогашните военни погреби край Черепово.

„За няколко часа дойде при мен на погребите и единственото спасение беше бягането. Спасих поне кучето.. Шоуто беше, че гръмнаха няколко гранати. Това беше. В крайна сметка това са си погреби, дори и да са бивши, може и войници да са ги заравяли някога, си имаше няколко взрива”, разказва Митко Колев, жител на с. Черепово.

Обявиха бедствено положение в общините Харманли и Тополовград

Екипи от три области и горски служители се борят със стихията повече от денонощие. „Успяхме да направим просеки, насрещен огън, така че към момента пожарът навсякъде е затворен, ограничен така да го кажем. и по целия периметър го наблюдаваме. Основно смесена гора, има кошери и една сграда, малка сграда тук долу в дерето”, коментира директорът на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Хасково Митко Чакалов.

На пътя на огъня се оказват и 500-те месодайни говеда на Александър Петров. "За съжаление там, където изведохме жгивотните, огънят прескочи полосата и влезе в съседното пасище. елият пасищен обект изгоря напълно. Това са може би 1000 декара с електрически пастир, ограда и с колове от акация", обясни Александър Петров, животновъд.

Сега стопанинът трябва да храни животните с приготвените за зимата запаси. Няма право да ги изведе в съседно пасище."След като приключи пожарът имаме готовност да инструктираме съответните стопани, за да бъдат подпомогнати", подчерта Иван Капитанов, заместник-министър на земеделието и храните.

Въпреки че опасност за селата няма, хората са силно притеснени, защото през последните дни не са имали вода.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase