Огнената стихия продължава да е силна

135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек. Това съобщиха от главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара.
На 22-ия ден от избухването му огънят в планината Славянка - на границата между България и Гърция, е локализиран от всички страни. Това дава надежди стихията да бъде окончателно потушена скоро. Усилията на огнеборци, горски служители и военни сякаш дават вече резултати и пламъците не се разпространяват извън периметъра, който вече са обхванали.

Пожарът на границата с Гърция пламна отново (ВИДЕО)

Огнената стихия, обаче, продължава да е силна. В събота на западния фронт ще бъде изкопана просека, в опит да се ограничи пожарът.
Остават рисковете и на първо място сред тях е вятърът, който нееднократно в последните седмици показва, че може да усложнява и най-ясно решената ситуация. Пожарът в Славянка изглежда съвсем близо до потушаване, казват специалисти, които са на място. 

Пред NOVA инженер Павел Поюков от горското стопанство в Катунци каза, че днешната задача е да атакуват локално огнищата, които са в периметъра на пожара. „Така че да можем там, където има единични пънове, където им е изгоряла мъртва горска постилка, да ги атакуваме и поетапно да затворим пожара и така да приключим с него”, обясни той.

По думите му за момента няма разпространение. „Затова не намаляваме екипите като численост и като мощност на противопожарните коли. Днес и утре ще бъде така, тъй като сме длъжни да се подсигурим, ако всичко днес и утре е спокойно. Понеделник вече ще започнем да редуцираме и техниката, с която разполагаме, както и хората. Тъй като толкова много време и те са изтощиха”, допълни инженер Поюков.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase