Според адвоката на обвиняемия това се случило от втори опит

Румен Гайтански - Вълка се предаде доброволно. 

Пред NOVA адвокатът на Гайтански Константин Симеонов заяви, че клиентът му се е явил доброволно вчера в Комисията за противодействие на корупцията. Той отишъл в 14.30 ч. заедно с друг адвокат. Оттам обаче ги върнали и пренасрочили призоваването на Гайтански за днес в 15 ч., когато бизнесменът се явил доброволно с адвокат Красимир Донков.

Било му е предявено обвинение и е бил задържан за 72 часа, добави адвокат Симеонов. Очаква се държавното обвинение да поиска постоянното му задържане.

Единственият задържан по акция "Кредит" излиза на свобода срещу 50 000 лв. гаранция

„Вчера колегата Красимир Донков, заедно с Румен Гайтански, след като се свързаха сутринта с разследващите инспектори от Комисията за противодействие на корупцията, отидоха в 14:30 часа в КПК с идеята да се извършат съответните следствени действия. Вчера от Комисията ги върнаха – очевидно не са били готови постановленията, които днес били предявени. Върнаха ги и се разбраха да отидат в 15 часа днес”, уточни пред NOVA адв. Симеонов. Юристът обясни, че според него клиентът му не е бил издирван. 

Румен Гайтански бил на почивка в чужбина и се прибрал в момента, в който започнала акцията, подчерта адвокатът му. „Той въобще не е бил издирван, а това са приказки на хора, които нищо не разбират от наказателен процес и от оперативна работа”, твърди Константин Симеонов.

Акция в имоти, свързани с Гайтански и бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, беше проведена преди дни. Причината - съмнения за незаконно усвояване на кредит от ББР за около 150 млн. лв. По случая беше задържан и адвокат на фирмата, усвоила кредита - Иван Георгиев. Днес той беше освободен срещу гаранция от 50 000 лв.

От Софийска градска прокуратура уточниха, че Мавродиев е привлечен като извършител, Георгиев - като помагач, а Гайтански - като подбудител. За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години, конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Днес прокуратурата не е коментирала случая, но защитата на бизнесмена видя политическа намеса в разследването. „Това са политически цели, които преследва Делян Пеевски в дадения случай”, смята адв. Симеонов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase