Те са прекалено малки, за да ги засече радар

Светещият обект, който прелетя над България в неделя вечерта, най-вероятно е космически отпадък. Явлението беше заснето от стотици. Според доцент Никола Петров от Роженската обсерватория става дума за парче от стар комически апарат. Темата обаче доведе до полярни мнения.

Зрелището в небето беше наблюдавано от целия Балкански полуостров и бързо стана хит в социалните мрежи. С помощта на синоптика на NOVA Николай Василковски научихме, че в орбита около Земята в момента се реят над 130 милиона космически отломки, прекалено малки, за да ги засече радар. Едва 35 хиляди са обектите, които се проследяват. Само 25 процента от тях са работещи сателити. Останалото са реещи се останки от сателити, части от ракети и други отломки.

Певецът Красимир Аврамов също уловил яркия обект снощи. Заснел го от столичния квартал „Бояна“.

„Забелязах наближаването на снопове от светлина. Непрекъснато си сменяха светлините, помислих, че е някаква група от хеликоптери или самолети“, разказа той.

Астроном за явлението в небето: Не е метеор, по-скоро разрушил се сателит

След това се усъмнил в първоначалното си предположение.

„Всеки един лъч имаше своя светлина и се сменяха от червено в синьо и във виолетово. Хората, които вървяха около мен се хванаха за ръцете, всеки си пожела нещо“, допълни той.

Уфологът Веселин Боянов си спомня за друг подобен случай край село Царичина.

„В един дъждовен ден над хълм една светлина се движеше нагоре-надолу. На следващия ден, когато отидохме на мястото просто нямаше нищо. За нас се класифицира като Неидентифициран летящ обект“, поясни той.

Метеор или разпадащ се сателит прелетя над България? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според директора на обсерваторията в Рожен доц. Никола Петров в конкретния случай от вчера става дума за космически отпадък.

„Прекалено бавно се движат тези обекти, светещи в небето, така че това е по-скоро разрушил се сателит. Те се движат обикновено над нас на средна орбита между 300 и 600 километра над земната повърхност“, поясни той.

И предупреди, че около планетата ни летят голям брой отломки и остатъци.

„Няма как оттук нататък да не очакваме подобни явления – развалени космически апарати или такива, които могат да се ударят помежду си. Ще дойде и времето, в което да се притесняваме какво ще стане, ако започнат да падат в градовете“, каза още доцентът.

За Красимир Аврамов обаче явлението е повод за философски размисъл. И за важен извод.

„Ние сме изключително малки, колко малко знаем само за себе си, а да не говорим за Космоса”, заключи той.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase