Той остава в реанимация, след претърпяна тежка операция

Мъжът, който пострада вчера при инцидент в НБУ вече диша самостоятелно, но реанимационните грижи за него продължават. Вчера той претърпя тежка, сложна и продължителна операция, съобщават от „Пирогов”.

Срути се покрив в НБУ, мъж е с опасност за живота (КАДРИ ОТ ДРОН)

Мъжът пострада след като част от покрива на аулата на Нов български университет рухна върху него, заедно с фотоволтаиците.

След инцидента столичният кмет Васил Терзиев разпореди проверки на всички учебни сгради с фотоволтаици в София. Столична община изиска информация от 24-те района на Столична община за училища, детски градини и болници с фотоволтаици по покривите с цел превантивен контрол.

Продължава и разследването на причините за срутването на покрива. До момента е констатирано единствено, че самите соларни панели не са били закрепени с болтове за покрива, а с допълнителна тежест.

От Столична община съобщиха, че оттук насетне университетът трябва организира разчистването на отломките, след което обследване трябва да покаже причините за срутването.

Екипите на Столичната дирекция аварийна помощ и превенция са едни от първите, които влизат в аулата на Нов български университет след срутването вчера. Те оборудват и хората на Спешна помощ, които спасяват пострадалия.

„Мъжът беше в средата на срутения покрив, затиснат от панели. Това, което видяхме вътре беше, че само стълбищната площадка беше горе-долу некомпроментирана. Останалата част от покрива беше паднал. Видяхме долу на места подпори, които най-вероятно бяха тръгнали да слагат, за да обезопасят и да затворят покрива”, каза Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” в Столична община.

От пожарната още вчера обясниха, че заради огромната тежест, затиснала мъжа, е било необходимо използването на пневматична възглавница.

„Това са хидравлични инструменти, работещи на батерии и възглавници, които също са с пневматика и вдигат тежест до 20 тона. Човекът трябва чрез тях да се освободи леко и внимателно”, обясни Красимир Димитров.  

Заради наличието на соларни панели на покрива на аулата на университета, от Столична община ще направят проверки на всички обществени сгради с подобна инсталация на покрива.

„Таванът е тежък и не толкова плътен. Около 10 сантиметра дебелина. Самите соларни панели не са пробити в земята и хванати отдолу, а са захванати с тежести”, обясни Димитров.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

Според Българската соларна асоциация обаче без подпис на инженер конструктор, който да удостовери, че покривът ще издържи на тежестта, соларни панели не се слагат.


„Тоест оторизирано лице е прегледало покрива и се е подписало, че той може да издържи допълнителната конструкция”, обясни Мирослав Димитров от Българската соларна асоциация.
Носимоспособността на покривните конструкции се изчислява средно на 200 килограма на квадратен метър. Тежестта на соларните панели била много по-малка.

„Тяхната тежест на квадратен метър е около 11-12 килограма. Но като се сложи тяхната носеща конструкция и евентуално тежести, вместо да се пробие покривната плоча, тогава става към 30 килограма на квадратен метър”, обясни Мирослав Димитров.

По думите на експерта ако в деня на срутването не е имало най-малкото много плътна снежна покривка, то няма как панелите да са били причина. Окончателния отговор за причините обаче е в ръцете на разследващите органи.

Сградата на аулата ще бъде изградена наново. „Нов български университет изказва дълбоката си благодарност за бързата реакция, проявената съпричастност и професионализма към екипите на МВР, Пожарна и аварийна безопасност, Спешна помощ, Столична община, участвали в спасителната операция и осигуряващи безопасността на хората на територията на университета, към служителите на университета, оказали съдействие на екипите, както и на пожарникаря, довел личното си куче, обучено да търси пострадали”, се казва в изявление на университета.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase