120 специалисти участват в конгрес по горска педагогика

120 ескперти цяла Европа участват в XVIII-тия Конгрес по горска педагогика, който се провежда в базата на Учебно-опитно горско стопанство „Георги Ст. Аврамов“ - Юндола. Мотото тази година е: „Европейските гори, засегнати от пожари, суша и бури – предизвикателство за Горската педагогика“

"160 хиляди декара гора са изгорели това лято, показва статистиката. Пожарите са близо 500. Превенцията е най-успешният подход в борбата с огненото бедствие", коментираха специалистите. 

По време на конгреса се дава възможност на подрастващите да се запознаят с дейностите в нашите гори, с работата на лесовъдите, да се докоснат до част от многообразието на животинския и растителен свят и да знаят как да опазват и да се грижат за природата. 

Снимки: Изпълнителна агенция по горите

Работата с подрастващите за по-добро познаване на гората е с дълги традиции в Европа, съобщават от Изпълнителната агенция по горите. Оказва се обаче, че нашата страна е водеща в методите за работа с деца. В България тази дейност започва преди 15 години. Над 300 лесовъди, педагози от горския сектор, постоянно влизат в стотици детски градини и училища в страната.

Адмирал Ефтимов: Догодина ще имаме поне 5 вертолета, готови да гасят пожари

Снимки: Изпълнителна агенция по горите

“Това, което винаги се опитваме да покажем на децата, е любовта към природата. Случвало се е родители да дойдат при нас и да споделят колко много сме научили техните деца, колко много те са научили от своите деца. Уверена съм, че горските педагози в Европа ще получат много нови идеи от нашите колеги, които ще обогатят работа си в Европа”, сподели д-р инж. Анна Петракиева, зам.-директор на Изпълнителната агенция по горите.

Провеждането на конгреса в България е признание към страната ни за напредъка и постиженията в тази област, както и за ежедневната и упорита работа на нашите експерти - горски педагози, съобщават още от ведомството.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase