Те се събират под името „БСП - Обединена левица”

Обединение в левия политически спектър. След месеци на преговори, БСП подписа споразумение с още няколко формации за обща коалиция за изборите.

Повече от 15 формации ще се явят заедно на изборите на 27 октомври. Всички те се споразумяха коалицията да се казва „БСП – Обединена левица”. От страна на БСП подпис сложи временният председател на партията Атанас Зафиров. Така, с постигнатото споразумение, в лявото политическо пространство отново застават рамо до рамо фигури от миналото на БСП като Татяна Дончева, Мая Манолова и Георги Първанов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Новите партньори бяха посрещнати от Младежкото БСП. И заедно се отправиха към обединението под името „БСП – Обединена левица”. „Правим съединението на българската левица”, обясни и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

Идеята за ляво обединение не е нова, но досега е била невъзможна, посочи още той. „И винаги нещо се е случвало в последния момент. Това беше Азът, който винаги побеждаваше. Азът няма място в българската политика, а и въобще в политиката. В политиката трябва да има място за Ние”, категоричен е Зафиров.

Паргов: Ако Нинова има срам, чест и достойнство, ще остави партията да се развива

Новата коалиция ще се бори за гласовете както на левите избиратели, така и на тези, които в момента не виждат алтернатива. С тази заявка социалистите тръгват към изборите на 27 октомври.

„Едно споразумение, което не просто ще гарантира нашето участие в тези избори, а ще даде една заявка – не само за участие, но и за спечелване на тези избори. Ще ни пречат ли? Ще ни пречат разбира се. Ще ни саботират ли? Вече го правят. Ще успеят ли? Не, няма да успеят”, подчерта Зафиров.

Михаил Миков: Левицата има нужда от обострена кампания

Първият подпис в споразумението беше на временния председател на БСП. В обединението влизат и бивши партийни членове на БСП, с нескрито отношение към доскорошното ръководство на партията.

„Лявото се събира. Девизът на бившия лидер на БСП - „Аз, само аз, каквото кажа аз”, докара лявото представителство до под 20 депутати”, заяви Мая Манолова от „Изправи се, България”.

„Първото полувреме днес го спечелихме. Предстои ни второ много тежко, с политическия Юда”, смята Емил Георгиев от „Екогласност”.

БСП: Съдът потвърди, че Атанас Зафиров представлява коалицията в ЦИК

Часове преди обединението, Апелативният съд в София потвърди решението на ЦИК, че като временен председател на БСП Атанас Зафиров е представляващ партията.

„Имаме всички основания да сме наясно, че коалицията ще бъде вписана нормално и се явяваме по този начин на изборите”, каза председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Последва и реакция от изключените от БСП Георги Свиленски и Иван Ченчев, които обявиха, че ще обжалват решението на съда.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase