Богослужение се състоя в храм „Света Неделя” в София

Негово светейшество Даниил отслужи заупокойна литургия в храм „Света Неделя“ в София по повод 6 месеца от кончината на патриарх Неофит. Припомняме, че той почина на 13 март на 78-годишна възраст от многоорганна недостатъчност. Патриарх беше настанен във ВМА с белодробно заболяване края на ноември 2023 година. 

На богослужението днес присъстваха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки еп. Поликарп, втори Патриаршески викарий, Браницки еп. Пахомий, първи викарий на Софийския митрополит, Велбъждски еп. Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Йоан, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Василий, председател на столичната митрополитска катедрала, прот. Владимир Тисчук, представител на Руската православна църква у нас, архим. Евтимий, архим. Никодим, храмовото духовенство и столични свещеници, както и дякони водени от протодякон Иван Петков. 

Почина патриарх Неофит (ВИДЕО)

В своето слово патриарх Даниил изтъкна духовния живот и стремеж към богопознание на патриарх Неофит, като каза, че „още от ранните си години, бидейки роден в изключително благочестиво вярващо семейство, той бе възлюбил Бога и не скриваше талантите, които Господ му бе дал”.

„Вярваме, че дядо Неофит с очистена душа застана и предстои пред Бога, и дори мислим, че тези осквернения на гроба и кръста, не са случайни неща. И двата такива случая са дело на психично неуравновесени хора, върху които лукавият лесно въздейства", каза още патриарх Даниил.

На гроба на патриарх Неофит, намиращ се в непосредсвена близост до митрополитската катедрала бе отслужен и трисагий от служещите духовни.

„Господ да му прости всичко, с което като човек е съгрешил, и да настани душата му там, където се покоят светиите, и по неговите молитви да помага и на нас да следваме този пример, който той ни остави със своя земен път", допълни Даниил.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase