Мур и Бърс заявиха, че световният правов ред е подложен на атака

Директорите на американското и британското външно разузнаване изненадващо се появиха заедно на публична проява. Уилям Бърнс от ЦРУ и сър Ричард Мур от Ми-6 участваха в един от регулярните форуми на „Файненшъл таймс”.

Преди да се появят на срещата, двамата шпиони пуснаха и обща статия на страниците на вестника. В нея казват, че войната на Путин в Украйна и поведението на редица други тоталитарни и авторитарни режими, са най-сериозната заплаха за световния правов ред от времето на Студената война. Бърнс и Мур пишат, че за света е важно да не бъде позволено на Путин да подчини Украйна, защото това ще доведе до още хаос и насилие.

Сенки от Студената война: „Убийството с чадъра” или как режимът се справи с „неудобния” Георги Марков

"Не виждам доказателства към днешна дата, че е отслабнала хватката, с която Путин държи властта. Той прави едно нещо наистина добре - да потиска хората у дома. Никой не трябва да пренебрегва възможността за ескалация. Имаше момент през есента на 2022 г., когато употребата на тактическо ядрено оръжие изглеждаше възможна. Но аз никога не съм смятал, и това е становището на моята агенция, че трябва да сме ненужно наплашени от това. Путин е типичен насилник. От време на време ще дрънка оръжие”, каза директорът на ЦРУ Ричард Бърнс.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase