Партньорството поставя на преден план добрите примери и практики, вече случващи се в България, за да подпомогне мултиплицирането им в по-голям мащаб

NOVA.bg е партньор на Съвета на жените в бизнеса в България в повишаване на информираността и даване на гласност на възможностите пред бизнеса и обществото за увеличаване на многообразието, равнопоставеността и приобщаването.

С фокус върху Националните награди на Съвета на жените в бизнеса, чието трето издание предстои тази есен, партньорството ще покаже вдъхновяващите инициативи в България, които правят обществото и бизнеса по-приобщаващи и равнопоставени за всички. На преден план ще бъдат изведени добрите практики с реални хора, истории и примери.

Много проучвания показват, че на работното място разнообразните екипи са по-иновативни и креативни. Те включват хора с различен опит и светоглед, които могат да предложат нови идеи и неконвенциални решения. Те вземат по-добри бизнес решения до 87% от времето и два пъти по-бързо с до 60% по-добри резултати, показва проучване на Forbes.

Снимка: iStock

В обществото вече се случват позитивни промени в разбиването на стереотипите и приобщаването на различията. Виждаме редица инициативи за подкрепа и овластяване на жените в бизнеса – възможности за обучения, финансова подкрепа, създаване на контакти и др. Бизнесът подава ръка към традиционно маргинализираните общности и инвестира в привличането и интегрирането на хора с различни ментални и физически възможности. Виждаме и позиции, които традиционно са били само мъжки, днес вече отворени за жени – например в сектори като ИТ, производството и др.

Но това е само първата крачка – има още много път напред.

Необходима е по-широка информираност и по-задълбочено разбиране на многообразието, равнопоставеността и приобщаването на практика. Обединявайки сили в това партньорство, NOVA.bg и Съветът на жените в България целят да запълнят тази празнина и да поставят фокус върху умножаването на добрите примери и практики в България. Многообразието, равнопоставеността и приобщаването стават все по-ключови за обществото, за успеха на бизнеса и за икономиката.

В своята 11-годишна история, Съветът на жените в бизнеса в България е помогнал на стотици жени да преодолеят бариерите, стереотипите и да счупят „стъкления таван“, за да се развиват и да успяват. Като доброволческа организация с 240 индивидуални и корпоративни членове, днес тя не само осигурява необходимата подкрепа на жените в бизнеса, която често липсва, но и насърчава многообразието, равнопоставеността и приобщаването и се застъпва за конкретни предложения за промени с цел създаване на реална позитивна промяна.

В материалите, част от партньорството, журналистите на NOVA.bg ще разкажат за вдъхновяващите инициативи, благодарение на които бизнесът и обществото стават по-приобщаващи и равнопоставени.