Според ООН всяко четвърто момиче на възраст от 15 до 19 години в страната има дете

Според ООН всяко четвърто момиче на възраст от 15 до 19 години в Танзания е майка. Политиките, които принуждаваха младите майки да напуснат училище, бяха отменени през 2021 г. Но въпреки това, промяната все още не е стигнала до много от тези момичета, предава Voice of America.

Когато Неема забременява на 15 години, тя се сблъсква с неодобрение от своите родители и от общността. Но въпреки предизвикателства, тя успява да остане в образователната система, като посещава частно училище. То работи в партньорство с правителството и помага на майките тийнейджъри да продължат образованието си.


Неема обаче споделя, че докато е на училище няма кой да се грижи за нейната дъщеря.

"В Танзания някои неправителствени и религиозни институции предоставят услуги за гледане на деца, но често това не е достатъчно, за да отговори на всички нужди на младите майки. Така грижата за децата често е оставена на родителите или настойниците на тийнейджърите", казва Естер Манянда, управител на oсновно училище в Додома. Тя допълва, че в страната има и много частни занимални, които също трябва да бъдат включени в процеса на подпомагане.

В помощ на бежанците от Судан: Как се преодолява езиковата бариера в Уганда

През 2021 г. правителството на Танзания отмени забраната, която не позволяваше на млади майки и бременни момичета да посещават училище. А това върна голяма част от тези млади жени обратно в училище.

Правителството се опитва да окаже подкрепа като сътрудничи с частни организации, за да облекчи тежестта, пред която са изправени младите майки без дневни грижи за техните деца. Това включва изграждане на общежития, предоставяне на образование и безплатна храна.

Въпреки промените, стигмата върху момичетата, които стават майки твърде рано, остава. Такъв е случаят с Енеза, която ражда на 15 години. Нейната баба споделя, че е било невъзможно да я върне в класната стая точно заради общественото неодобрение. С такъв проблем се сблъскват и много други млади майки в страната. А бедността, социалната изолация, липсата на подкрепа и грижи оказват огромно влияние върху бъдещето им, разказва VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, dariknews.bg