Според Любомира Манчева зад отлагането на различни дейности, се крият психични преживявания

Провалът сам по себе си не е единственото наказание за мързела. Много повече тежи и успехът на другите. Цитираме древното схващане за природата на мързела като лично решение и волево действие, за да разгледаме последните данни на това състояние, което засяга както тялото, така и духа. Какво ако мързелът не е следствие от лично решение, а симптом на емоционално състояние?

Кои са най-мързеливите народи на света (ГАЛЕРИЯ)

„Мързелът е липса на мотивация. Има хора, които проявяват мързел, но могат да проявят и трудолюбие. Зад мързела се крият много важни психични преживявания и процеси, които трябва да прозрем, за да разберем какво се случва. Човек толкова много се ужасява от факта, че може да се провали, че не предприема нищо, за да направи това, което иска”, коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS психологът и психотерапевт Любомира Манчева.

Да мързелуваме веднъж в седмицата е полезно

Според нея е важно да се прави разлика между определянето на човек като мързелив и проявяването на мързел. „Много често несъзнавано преминаваме собствените си граници. Не си почиваме, не си даваме време да разберем от какво имаме нужда. Моментите, в които можем да „чуем” себе си, са много важни”, обясни Манчева.

„В мечтаенето се крие удивлението, откривателството и изучаването на себе си и света. Затова е много важно да не го отказваме нито за себе си, нито за децата си”, допълни още психотерапевтът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase