Страната е един от най-големите вносители

Белгия призова Европейския съюз да забрани руския втечнен природен газ (LNG), предупреждавайки, че компаниите не могат да развалят дългосрочни договори, освен ако блокът като цяло не наложи санкции, съобщи в четвъртък "Файненшъл таймс", цитирайки министъра на енергетиката на Белгия, предаде БНР

ЕС трябва "да отиде по-далеч", за да спре руския втечнен природен газ да достигне до блока, тъй като нарастват опасенията относно увеличаването на вноса на руски LNG, заяви пред финансов издание министърът на енергетиката на Белгия Тине Ван дер Стратен.

Белгия, заедно с Нидерландия, Испания и Франция, е един от най-големите вносители на руски втечнен природен газ през последните месеци, особено след началото на руската инвазия в Украйна и прекъсването на доставките за много клиенти ЕС на руски газ по тръбопроводи.

Сега Белгия вижда неотдавнашните опити на ЕС да намали приходите на Москва от руски LNG като недостатъчни, за да позволят на европейските компании да излязат от дългосрочните договори за LNG с Русия, повечето от които са подписани преди 2022 г.

"Имаме руски газ, идващ в Белгия. Погледнах под всеки камък и газовото законодателство няма да помогне. Нуждаем се от европейски подход", каза Ван дер Стратен пред "Файненшъл таймс".

Последният пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна включва забрана на услугите за претоварване на руски LNG на територията на ЕС за целите на трансбордиране към трети страни след преходен период от 9 месеца. Това обхваща както трансферите от кораб на кораб, така и трансферите от кораб до брега, както и операциите по презареждане и не засяга вноса, а само реекспорта към трети страни през ЕС. За да се опита допълнително да ограничи приходите от руски LNG, ЕС също така се съгласи да забрани нови инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги за завършване на проекти за LNG в процес на изграждане, като Arctic LNG 2 и Murmansk LNG.

Освен това санкционният пакет вече забранява вноса на руски втечнен природен газ в специфични терминали за внос, които не са свързани с газопроводната мрежа на ЕС. И все пак тези мерки не ограничиха вноса на руски LNG в Европейския съюз.

Софи Херманс, министърът на климатичната политика и екологичния растеж на Нидерландия, също призова по-рано тази седмица за допълнителни санкции чрез "общ европейски подход".

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase