„Тежък симптом за българските политици е, че не се чуват помежду си, нужна е емпатия”, каза социологът

„Езикът на политиците ни не достига до умовете на избирателите. Това е сериозен проблем, върху който те не искат да работят”. Това заяви изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл” Петко Петков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той цитира френския психотерапевт Франсоаз Долто, която казва, че през езика хората осмислят много неща. „Когато езикът ти е хубав, красив, имаш ясни послания, хората те забелязват, биха отишли да гласуват за теб”, смята Петков. 

След скандалното последно заседание: Възможно ли е депутатите да се съберат извънредно

Според него завършекът на 50-ото Народно събрание е бил тъжен и агресивен. „Българският парламент е най-важната институция в държавата, хората там трябва да са на ниво”, каза социологът. „Българските политици по време на този парламент говореха с детски понятия – „добро”, „лошо”, „тъмни сили”, „светли сили”. Като че им липсват нюансите. Понякога не може да си добър или лош, има правилно и неправилно решение, важно е кое е по-добре за държавата. При приемането на законите имаше караници, но не и дебат”, описа Петков нивото на комуникация в 50-ото Народно събрание.

„Тежък симптом за българските политици е, че не се чуват помежду си, нужна е емпатия”, каза социологът. Според него последните предизборни кампании са много вяли и са насочени към обида на опонента. „Българският избирател иска да чуе идеи, един разказ за това, което ще се случи след изборите”, добави Петков.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase