Участниците са спортисти ветерани и пенсионери, които никога досега не са спортували

Днес е Международният ден на възрастните хора. По този повод в Бургас се проведе 9-ият Golden Age Gimnastic Festival. Форумът е за хора над 50-годишна възраст от цял свят. У нас дойдоха ансамбли от 19 държави, а сред участниците бяха както ветерани спортисти, така и пенсионери, които никога не са спортували, но откриват удоволствието от движението.

1 октомври – Ден на музиката, поезията, възрастните хора и архитектите

Фестивалната седмица в Бургас е съпроводена от слънце и топло време, а пърформансите на участниците се провеждат на седем точки в целия град. Почти 1500 участника в Гимнастриадата са разделени в 85 ансамбъла, като всяка държава има право да представи колкото отбора поиска. Най-много близо 300 души са участниците от Норвегия, а България е представена от 140 участника от седем отбора от Бургас, от Варна, Шумен, Мездра.

„Това е фестивал специално под егидата на европейската гимнастика, който е към хора насочен над 50 години. Свързан е с това, че идеята е да могат да се социализират, да могат да се движат, да живеят активно на тази възраст и най-вече да могат да осъществяват тези прекрасни емоции, тоест да участват в такива форуми които им носят толкова много положителни емоции”, разказа Росина Атанасова, вицепрезидент на организационния комитет на Golden Age Festival Исекретар на БФХГ.

Сред участниците се оказа има ветерани медалисти като отбора на Япония например. Или Латвия и нейните грации, чиито 60-годишна възраст никак не личеше. Съчетанието на бившите шампионки по художествена гимнастика бе истинска изненада дори за представители на българската федерация. А най-възрастния участник, който изпълни сложна композиция се оказа 90-годишния Йохан Остбо от Норвегия.

Бургаски отбор е избрал тематично съчетание свързано с морето на аранжимент на любима бургаска песен изпълнена от любимата за бургазлии Тони Димитрова.

Някои от участниците не са спортували никога, но тепърва откриват удоволствието от спорта и танца. Като 77-годишната Стойка от Бургас. „От както сме започнали като че ли не ти остава време да мислиш за други неща, за лоши неща, на нашата възраст. Просто ти се отнема вниманието в друга посока и е много позитивно. Поне имаме времето и като че ли е по-уплътнено, по леко е някак си, неусетно минава деня”, казва тя.

В отбора обаче е и 79-годишния Петър Иванов, който почти през целия си живот е спортувал.  „Движението е здраве, здравето е движение. Спорта подържа тялото и духом и тялом и затова нашият клуб се казва „Спортен клуб за здраве и дълголетие-Бургас”, разказва мъжът.

„Спортът е за всеки, независимо на каква възраст се намираме, хубаво е да бъдем активни. Здравословно е. И не на последно място изключително приятно е, създава връзки, комуникации и приятелства до живот”, споделя вицепрезидентът на БФХГ Владинова.

Всъщност България вече е участвала със свой отбор в 8-то издание на международния Golden Age Festival на остров Мадейра, Португалия. И със сигурност ще участва след две години на 10-тото издание във Франция. А след тях е възможно Бургас отново да бъде арена на гимнастриада.

„Почти всяка обратна връзка е, че такова нещо не са изживявали дори самите те, така че мисля че с общи усилия Българска федерация по художествена гимнастика и община Бургас направи нещо грандиозно и се надявам да продължим и занапред”, допълва Владинова.

Репортер: Елена Танева

Повече по темата гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова