Това показват данни на Евростат

България е на челните места в Европа по дълъг живот в добро здраве. Поне това показват данни на Евростат. Според тях мъжете и жените у нас нямат здравословни проблеми средно до 66-годишна възраст. Експерти и лекари обаче категорично опровергават тази статистика, отдавайки данните най-вече на това, че ходим на лекар в последния възможен момент.

Евростат е задал въпроса дали през последните 6 месеца хората са били ограничени в ежедневието си заради здравословни проблеми. От отговорите на българите агенцията е стигнала до извода, че българските жени са втори в Европа по живот без заболявания, а мъжете - седми. Тази оценка обаче създава пропаст между статистика и реалност.

Проучване: 55% от българите спортуват само веднъж месечно

„Субективният фактор оказва влияние. Използват се данни за самооценката на лицата имат или нямат затруднения. Тоест българите се усещат по-здрави от европейците”, уточнява Евелин Йорданова от НСИ.

Според Петя Георгиева от Института за пазарна икономика този оптимизъм е типичен за хора, които са свикнали сами да решават проблемите си. „Ние имаме навик да неглижираме здравето си. Има изследвания на Евростат, в които българите казват, че се лекуват като чакат да им мине. Това е проблем на здравната система - ние търсим помощ, когато стане късно”, допълва тя.

Че оптимизмът на българите е по-скоро опасен за здравето им, смятат и медицински специалисти. „При нас пристигат пациенти с доста напреднали и усложнени заболявания. Ако се обърнат по-рано към специалист, могат да се избегнат много от проблемите, които настъпват. Масово идват случаи с трети и четвърти стадий на заболяването, което означава, че лечението е много трудно”, подчертава хирургът д-р Борислав Генчев.

Доц. Спасков: Развитите страни в Западна Европа плащат 10 пъти повече за здраве

Обратната страна на тази статистика - чувстваме се здрави, но най-кратко в Европейския съюз живеят българите. Според данните на Националния статистически институт хората в най-малките населени места, особено в Северозападна България, живеят най-кратко - средно по 70 години. „Виждаме, че продължителността на живота е възможно най-кратка. Много дълъг брой дни, прекарани в болница, 3 милиона хоспитализации. Всеки втори-трети българин е бил в болница през годината”, отбелязва Петя Георгиева от Института за пазарна икономика.

За да се доближим до оптимистичната статистика, че българите са най-здравите в Европа, доктор Генчев съветва да наблюдаваме тялото си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase