Търговската експлоатация на съоръжението е факт от 1 октомври

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще присъства днес на първата доставка на природен газ за България, която ще се осъществи през новия терминал за втечнен газ в Александруполис.

Търговската експлоатация на съоръжението е факт от 1 октомври, а страната ни е собственик на 20 процента от проекта, който диверсифицира доставките на синьото гориво не само за страната ни, но и за Югоизточна и Централна Европа. Държавната газова компания "Булгаргаз" има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м. годишно за 10 години напред на терминала, а първата доставка е днес.

Терминалът за втечнен газ край Александруполис започна работа

"Булгаргаз" обяви търгове за доставки на още четири танкера, като се предвижда по един товар на месец от ноември до февруари догодина. Втечненият природен газ ще е част от енергийния микс и ще гарантира сигурността на газовите доставки за предстоящия зимен сезон. Съоръжението с най-съвременна технология е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно. 14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел и са ангажирали почти целия капацитет на терминала поне до 2030 година. Той е свързан с газопреносната система на Гърция, а от там и с връзката Гърция – България.

Доставки могат да бъдат осъществявани за България, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна на изток, както и за Унгария и Словакия на запад.  Решението от 2020 година България и "Булгартрансгаз" да станат акционери с 20% дял е стратегическо, предвид възможността за доставки както от САЩ, така и от Катар, Египет и други производители. Част е и от стратегията страните от Югоизточна Европа да се откажат от руския газ.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Калина Петкова