101 е броят на хората, които все още са заложници на „Хамас”

Светът отбелязва една година от кървавата атака на „Хамас” в Израел, при която бяха убити стотици, а разтърсващи кадри показаха как други 250 мъже, жени и деца, са отвлечени като заложници. Тази атака промени Близкия изток. В последните 12 месеца станахме свидетели на безпощадни взаимни удари, бой за храна и лекарства в опустошената Газа и многохилядни демонстрации по целия свят.

България усети от първо лице ожесточението на конфликта, след като български моряци бяха взети в плен при нападение на хутите в Аденския залив. Към днешна дата бежанците надхвърлят 3 милиона души.

По повод годишнината от атаките посолството на Израел у нас, съвместно с организацията на евреите в България „Шалом” проведоха възпоменателна церемония в Централната софийска синагога. Участие в нея взеха председателят на Народното събрание Рая Назарян, представители на изпълнителната и съдебната власт, както и служебният министър на външните работи Иван Кондов, който призова никога повече в световната история да няма 7 октомври.

7 октомври, 6:28 часа: Как светът отбеляза мрачната годишнина (ВИДЕО)

101 е броят на хората, които все още са заложници на „Хамас”. Техните снимки, както и на хората, които не успяха да дочакат свободата си, бяха окачени в храма. На една от фотографиите е и ликът на Даниела – 19-годишно момиче, което е и с българско гражданство и все още е в плен.

„Даниела Гилбоа е с българско гражданство. Тя все още е някъде и се молим да е жива и здрава. И всички, които са с нея”, споделя Рина Бакалова.

Снимките на Даниела и останалите заложници са в мислите на Рина Бакалова всеки ден. Страх и ужас остават в сърцето ѝ след онзи 7-и октомври. Тогава тя е в Тел Авив.

„Първоначално не разбрахме какво се случва. Имаше сирени, с които вече много сме свикнали. Скрихме се, неподозиращи какво се случва”, спомня си Рина.

За една година Рина вижда прекършените съдби на много хора. „Това са хората, с които живеехме цяла една година. те станаха част от нашия дом. От нашето семейство”, посочва тя.

Окървавени плюшени мечета с окови: Произраелска демонстрация в Рим (ВИДЕО)

Погребение след погребение - това означава 7-и октомври 2023-ата година за д-р Ронен Декало. „Децата ни просто бяха там… на фестивала.  И те ги застреляха, а след това ги обезглавиха. Аз съм бил на 8 погребения. Само аз”, заяви той.

Сред хората, които губи е негов близък приятел. Излязъл да кара колело и никога повече не се върнал. „Той просто много обичаше да кара колело и имаше много хубаво място до Бери. „Хамас” го застреляха, влизайки към Израел”, твърди Декало.

А европейската общност в България иска да каже на света да не забравя. „Денят, в който светът се промени завинаги. Необратимо”, заяви Алекс Оскар, „Шалом”.  

„България нееднократно заяви своята съпричастност и солидарност с народа на Израел. заявява я и сега, осъждайки категорично ракетните удари на Иран срещу Израел”, заяви председателят на НС Рая Назарян.