„Около 50% от хората са против намесата на държавата в домашно насилие“, допълни тя

Ролята на държавата при домашното насилие трябва да се засили изцяло. Създаде се закон, който заработи чак тази година, но не се изпълнява добре навсякъде, защото първо хората трябва да помогнат. След това институциите също, но на много места няма кризисни звена.  Самите социални служби изобщо не знаят какви са им правомощията. От друга страна и полицията - МВР има методика. Те трябва във всеки един момент, когато отидат на място, да проверят в този регистър и да направят оценка на риска. Обещаха, че ще имат собствен алгоритъм. Това заяви директорът на Фондация „Асоциация Анимус“ Надежда Стойчева в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVANEWS.

„Статистиката на жертвите и пострадалите от домашно насилие в последните години показва, че все повече хора се обръщат за помощ, когато знаят, че има кой.  Тази година до половината имаме 1750 пострадали, които са се обърнали към нас. В предишни години преди COVID имахме около 1800 сигнала за една година“, посочи тя.

Съдят мъж, пребил с ритници възрастната си майка в София

Надежда Стойчева съобщи, че гражданите са започнали сами да се надигат и да бъдат срещу насилието, което е единственото хубаво, което се случва по въпроса.

„Жертвите нямат нужда само да се обадят, а някой да стои плътно и да покаже не само емоционална подкрепа, но и начин, по който може да се решат въпросите. Има хора, които не могат да отидат при близки, необходимо е по-дълго време да им се помогне, да има кризисни звена, социални работници и неправителствени организации“, подчерта експертът.

Според нея част от служителите в институциите вършат добра работа по темата, но други – не. „Около 50% от хората са против намесата на държавата в домашно насилие. Тези хора са във всички институции и често саботират работата“, отбеляза Стойчева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Денонощен телефон за жертви на домашно насилие в цялата страна: 0800 18 676.

Редактор: Камена Георгиева