Поколения българи пораснаха с музиката на легендарния рокаджия

На 79-годишна възраст си отиде легендарният Кирил Маричков. В петък вечер той и супер групата "Фондацията" трябваше да имат концерт в оряховското село Селановци. При подготовката Кирил Маричков е паднал от сцената и е получил сериозни наранявания. Малко по-късно е починал на път за болницата.  Поколения българи пораснаха с музиката на Маричков и „Щурците”. А името му завинаги ще остане записано с огнени букви в сърцата на тези, които обичат българската музика.

Последното интервю на легендарния музикант в NOVA беше на 4 ноември 2023 г. в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

СНИМКИ НА КИРИЛ МАРИЧКОВ ВИЖТЕ ТУК

Певец, композитор, музикант. Кирил Маричков е човекът, който написа едни от златните страници в историята на българската музика. Бунтар по душа, честен до крайност. Артист, за когото думата "свобода" имаше особено значение. 

„За мен свободата е страшно важно нещо! Правото на избор е страшно важно! И винаги съм си давал сметка, че това, че се стремя да съм свободен в несвободна страна ме е правило щастлив”, споделяше Маричков.

Роден на пъпа на София, потомък на революционери, артитекти, художници, за Кирил Маричков музиката е част самото му същество.  „Започнал съм  да пея още преди да мога да говоря. Това го знам от майка ми. Стоя изправен на количката  - пея и махам ръце. И пея с „А, а, а”, защото дори не съм можел да говоря. И някакви хора казвали: „Госпожа, вашето бебе пее”. И тя тържествено казвала: „Знам!”.  И продължавала”, спомняше си музикантът.

Кирил Маричков почина при инцидент на сцената

През май тази година, Кирил Маричков получи специалната награда „БГ вдъхновител”, на името на Анна- Мария Тонкова. „Това е едно високо признание за този дълъг мой творчески път. И за всичко, което направих за българската музика. Мисля си, че всеки човек на изкуството, има свой вдъхновител. Моят беше Джон Ленън, който изпя: „Животът е това, което ти се случва, докато си правиш други планове!”, заяви при връчването на приза Маричков.

Оставил зад гърба си златни хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Вълшебен цвят“, може би най- много въпроси Маричков през годините е получавал за онази песен, която не оставя никого безразличен – „Клетва”, която пише за филма „Вчера” на режисьора Иван Андонов.

Това беше първата ми музика като за филм. Песента „Вчера”. И той ми каза: „Киро, тази песен ще ни надживее и двамата”, разказваше Маричков.