През цялата нощ екипи на пожарната дежурят на място

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица в петък през нощта. Миризмата вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в „Стамболийски“. От Общината съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите. Заради потенциалната опасност от задимяване в района на Пловдив и „Стамболийски“ обаче областният управител Христина Янчева разговаря с директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло Йотков и поиска институцията да започне спешно замерване на въздуха.

16-годишна българка е убита във Виена

Янчева препоръча превантивните мерки на инспекцията в такива случаи - затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечноболните и малките деца да останат на закрито: „Спешно започва измерване на фини прахови частици от Регионалната инспекция по околна среда и тъй като има потенциална опасност, защото не знаем накъде ще бъде вятърът, превантивно да се спазват мерките, които са предписани в такива случаи - носене на маски и хората, които са по-чувствителни, да не излизат навън, затваряне на прозорци. През нощта няма как да се извършат много гасителни дейности. В момента съобщиха, че няма повишаване на фините прахови частици“.

През цялата нощ екипи на пожарната дежурят на място. Депото край Цалапица обслужва шест общини. В началото на август на сметището пак имаше пожар, а в Пловдив беше измерено завишено ниво на фините прахови частици седем пъти над нормата.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: БГНЕС, БНР