Това съобщи той на Годишната среща на местните власти

Насочваме 1 млрд. лева за инвестиции по Стратегическия план към общините през декември месец. Това каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България. Той участва в дискусия на тема „Инвестиции за местно развитие, отвъд и с еврофондовете" заедно със заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов.

„Приемът за общините е един от първите инвестиционни в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., който сме предвидили да стартира", обясни министър Тахов. По думите му проектите за изграждане на инфраструктура в селските райони са приоритет за МЗХ, заради значението на дейностите по подобряване качеството на живот в малките населени места и стимулиране на тяхното икономическо, социално и културно развитие.

Първите 200 милиона от така наречената „украинска помощ” вече отиват към земеделците

Приемът ще даде възможност на по-малките общини в страната да подобрят икономическата си жизнеспособност чрез изграждане и модернизация на пътна и улична инфраструктура, водоснабдяване, енергийна ефективност, както и за подкрепа на културното и природно наследство на селата. „За подобни дейности през изминалия програмен период 2014-2020 г. по Програма за развитие на селските райони бяха договорени проекти на стойност над 1,5 млрд. лева", уточни министър Тахов.

Той припомни, че е направено преразпределение на остатъчни бюджети по Програмата, така че средствата да бъдат насочени за дофинансиране по различните направления за общински инвестиции. „По предложение на МЗХ и след решение на Министерски съвет с 21 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът за Енергийна ефективност по подмярка 7.2 от ПРСР“, разясни министър Тахов.

Жители на села от три общини се надигнаха на бунт заради липсата на вода

Земеделският министър съобщи още, че през месец януари 2025 г. с бюджет от близо 740 млн. лева се очаква и стартирането на прием за стратегии по подхода Водено от общностите местно развитие. Той отбеляза, че забавеното прилагане на подхода ВОМР се е отразило негативно на местните икономики. "Но заедно с останалите Управляващи органи, финансиращи подхода, в кратки срокове успяхме да договорим механизъм за стартирането му", допълни още той.

Министър Тахов поздрави НСОРБ за ежегодната инициатива и изрази удовлетворение за ползотворно партньорство и добър диалог при прилагане политиките за развитие на селските райони.

По време на събитието присъстваха президентът Румен Радев, заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, изпълнителният директор на ДФЗ Ива Иванова и кметове на общини в страната.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: БГНЕС