Важно е инсталациите да се изграждат от лицензирани фирми и специалисти

Газовата индустрия е приела най-стриктни стандарти за безопасност в световен план – както при международния транспорт на газ, така и при разпределението в градска среда. Изграждането на тръбопроводите е съобразено с прецизни изисквания, като безопасността е винаги на първо място.

Природният газ е безопасен, защото се доставя по газоразпределителната мрежа при много ниско налягане. В жилищата той навлиза по тръбопровод при 0.02 бара, което е 800 пъти по-ниско от налягането в стоманена бутилка за пропан-бутан и 100 пъти по-ниско от налягането в една обикновена запалка. Иначе казано, налягането на газовата домашна инсталация е такова, каквото е и на 20 сантиметра под водата във всяка вана.

От гледна точка на безопасното използване на природен газ е особено важно инсталациите да се изграждат от лицензирани фирми и от специалисти, които са преминали специално обучение. На първо място потребителите си гарантират безопасност още при избора на фирма, която ще свърже всички тръбопроводи към котела. Не винаги най-доброто решение е да поверите газовата инсталация на същия майстор, който е изградил и ВиК инсталацията в дома ви. Основно правило е газовият котел да се експлоатира съгласно изискванията на техническата документация и инструкциите за експлоатация.

Българското законодателство е предвидило чрез специална наредба задължението всички потребители да осигурят достъп за извършване на технически надзор и проверка на оборудването, което се удостоверява с годишен стикер. Фирмата за надзор се избира от самия потребител. Точно както и при автомобилите, не би трябвало да експлоатирате газовата инсталация вкъщи, ако не е преминала задължителния ежегоден технически преглед. Това е грижа на самия потребител – да спази условието веднъж годишно да покани специалист вкъщи за проверка на котела и тръбопроводите. Само така може са сте спокойни, че инсталацията е напълно изправна. Тази висококвалифицирана услуга се предлага от „Овергаз Техника“, където работят професионалисти с дългогодишен опит.

Може да се свържете с екипа на „Овергаз Техника“ на телефон +359 2 4283 523 или на og_technika@overgas.bg. Посещение на специалист може да се уговори в удобно за вашето семейство време.