Единствен кандидат е Борислав Сарафов

Адвокати излязоха пред съдебните палати в цялата страна в знак на протест срещу номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор. Според тях Висшият съдебен съвет, който е изтекъл мандат от две години, няма моралното право да избира следващият обвинител номер едно. Те призовават Сарафов сам да се оттегли от надпреварата.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

От ВСС обявиха, че ако не извървят процедурата, ще нарушат Конституцията. Самият Сарафов обяви в концепцията си за развитие на държавното обвинение, че ще работи за връщане на нормалността в системата, излизане на политиката от нея, борба с домашното насилие, организираната престъпност и корупцията.

На този етап е сигурно, че следващият главен прокурор ще бъде избран на 16 януари 2025 г., ако Борислав Сарафов не се оттегли от надпреварата, както настояват адвокатите. Председателят на ВАС трябва да бъде посочен на 20 март, ако има изобщо номинирани.

Проверяващият главния прокурор: Няма установени престъпления по сигналите срещу Сарафов

„Изпълняващият функциите главен прокурор е временно на този пост, което позволява да заема тази позиция. Затова нашият призив е това време да бъде съкратено. Отправяме призив и към Народното събрание, което две години не избира свои представители във ВСС и прави възможно такъв, който е компрометиран откъм обществено доверие, да функционира. Призивът ни е и към Общото събрание на съдиите да изберат отново свои представители, така че максимално бързо да имаме нов Съвет, който да може да направи една наистина законосъобразна процедура“, заяви заяви председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев.

„От страната на правото сме всички, но функциите ни са различни в Наказателния процес. Ако имаме приятелски отношения с тях, това буди съмнения във взаимодействията на нашата работа с тях и предполага да се стигне до мисли, насочени към корупционни схеми. Затова е обяснима реакцията на адвокатурата по отношение на главния прокурор. И добре, че изразяват различна позиция, защото ако харесват един главен прокурор, това няма да е нормално“, допълни посочи следователят в НСлС Иван Делчев.