Говорят енокринологът д-р Антоанета Гатева и клиничният психолог Елка Божкова

Какво представлява емоционалното хранене, как да научим мозъка си да потиска апетита, за риска от затлъстяване и разликата между физическия и емоционалния глад говорят eндокринологът доц. Антоанета Гатева и клиничният психолог Елка Божкова в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Гатева обясни, че специалистите говорят за пандемия от затлъстяване и посочи, че около 40% от възрастното население в световен мащаб страда от този проблем, а в България са около 33%. Лекарят подчерта, че детското затлъстяване се е увеличило около 4 пъти. Ендокринологът посочи, че рисковите фактори за затлъстяване се делят на две основни групи – такива, които можем да променим, и такива, които не можем. Сред факторите, върху които не можем да въздействаме, е наследствеността. Гатева обясни, че физическата активност и здравословното хранене са онези фактори, които можем да променим.

Световна комисия предлага нов начин за диагностициране на затлъстяването

Ендокринологът обясни, че емоционалното хранене се среща често в съвременния свят. Тя допълни, че то е свързано с чувството за удоволствие и е „неформален антидеприсант”, който обаче е „голям капан” за хората. Гатева каза още, че може да се стигне до зависимост от определени храни – сладки и тестени продукти, богати на въглехидрати -  което води до здравословни проблеми.

Проучване: Все повече първокласници у нас са с наднормено тегло

Лекарят обясни, че този проблем може да бъде обсъден с психолози и психотерапевти. И допълни, че понякога е трудно да се каже дали става дума за физически или емоционален глад. Гатева обаче подчерта, че режимът на хранене е важен в подобна ситуация, защото чувството за глад може да бъде подвеждащо.

Как можем да излезем от порочния кръг на емоционалото хранене обясни Елка Божкова. Тя посочи, че то е свързано с необходимост от помощ при обработване на силна емоция.

Какви са причините и новите методи на диагностика и лечение на затлъстяването

Целия разговор гледайте във видеото.