Снимка: iStock
Екип на NOVA отиде до футуристичния изследователски институт в град Тур, където правят кафето на бъдещето
Глобалните проблеми застрашават не само плодовете и зеленчуците. По традиция денят за мнозина започва с чаша кафе. Но, ако климатичните прогнози се сбъднат, сутрешната чаша с горещата напитка може да стане застрашен вид. Климатът се променя, болестите се разпространяват. Така любимата напитка за мнозина е под заплаха. Но какво е кафето на бъдещето? И ще можем ли да си го позволим след 25 години?
Всеки ден по света се изпиват над 5 милиарда чаши кафе. Но доставките на най-популярната напитка на планетата съвсем не са сигурни. Учените алармират, че в следващите 25 години потреблението ще се увеличи двойно, но кафето може да изчезне. Заради климата.
За да разберем повече за бъдещето на кафето, без които сутрините ни просто не започват, се отправихме към Франция. Екип на NOVA отиде до футуристичния изследователски институт в град Тур, където правят кафето на бъдещето. За нас кафето е навик. За учените — наука, борба и иновация.
Кафето поскъпна с 80% на световната борса: У нас се очаква ръст с около 20 ст.
В една от оранжериите в Тур вече 20 години работят най-добрите световни учени за да създадат кафето на бъдещето.Там се изследва генетичният материал на различните сортове кафе. А кафето е изправено пред редица опасности. Растението воюва с гъбички, вируси и климатични капризи. Едно дърво, което днес изглежда перфектно, може утре да бъде неспособно да даде реколта. И така науката става супергерой.
"Това, което правим тук, е да се уверим, че имаме сортове кафе, което все още ще дава плод при изменение на климата и болести. Преглеждаме цялата колекция кафе, като избираме правилните за кръстосване с всеки от тях", обяснява Йероен Дийкман, ръководител на Института по селскостопански науки в Тур, Франция.
Повече по темата гледайте във видеото.
Последвайте ни