Нападението стана през 2015-та, побойниците получавали пари като детегледачи

Прокуратурата обвини двама младежи в опит за убийство на 3-годишно дете.

Случаят е от юли 2015 година. Побоят беше извършен в апартамент в столичния квартал „Зона Б19". Две 18-годишни тогава момчета -Александър Донов и Патрик Първев, били наети от майката на детето да се грижат за него. Тя самата е музикант и работи на кораби в Скандинавия.

По темата

Невена Велинска плащала на Александър, за да се грижи за сина ѝ. Патрик обаче се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина месец по рано. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за малкия Христо, а Александър да помага.

На 26 юни 2015 г. майката на момчето отпътувала на работа на шведски кораб като музикант. Оставила всичко необходимо за отглеждането на сина ѝ - пари, дрешки и неща от първа необходимост. Уговорката включвала още през деня за детето да се грижи Александър, а вечерта от двамата – бащата и сина.

След като майката заминала, в грижите по отглеждане на детето се включил и Патрик Първев - приятел на Александър. Първев посещавал всеки ден дома, където живеело детето, и дори оставал да нощува там.

Според обвинението двамата младежи си позволявали да бият Христо и да снимат насилието с телефоните си. Пъхали го в шкаф, а вратата затваряли отвън. След това двамата много се смеели на постъпката си. Снимали се, докато вършат това, и си изпращали снимките по мобилните телефони.

Свидетели твърдят, че двамата обвиняеми наказвали нееднократно детето да стои право и да гледа към стената. Затваряли го често в една от стаите, където детето оставало само, а те били в съседната стая. Наказвали го като оставяли пред детето дървена дъска с парче колбас, като двете му ръцете били положени встрани от двете страни на дъската върху масата, а в това време с крак ритали детето по врата. Това малтретиране и нанасяне на побой от Донов и Първев върху момчето заснемали също с камера.

Ескалацията на насилието станала на 20 юли 2015 г. вечерта, когато около 21:20 ч. двамата пребили жестоко малкия Христо. Детето е прието по-късно в болница в кома.

Тогава Александър и Патрик обяснили, спокойно и без притеснение, че детето падало от креватчето си и то нееднократно.

Животът на Христо е спасен в болницата.  

Според експертизите и двамата младежи са психически здрави и могат да отговарят за постъпките си. Те са зад решетките с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от 23 юли 2015г.